Ik heb voor het eerst online boodschappen gedaan bij Crisp. Wat een keuze heb je daar en ook heel veel soorten vis. Ik had o.a. een tarbotmoot met vel besteld en diverse super verse groenten zoals die mooie regenboog snijbiet en ook nog cantharellen. Als ik die drie nu eens combineer in een gerecht? Nou ik kan je verklappen dat deze tarbotmoot met paddenstoelen roomsaus en regenboog snijbiet een heerlijke combinatie geworden is. Het is een feestelijk gerecht wat niet zou misstaan tijdens een speciaal etentje thuis of met de feestdagen.
Tarbot
De tarbot is een ronde platvis met stevig visvlees. Het was vroeger een echte luxe vis, wat je alleen maar in restaurants at. Maar nu deze vis duurzaam gekweekt wordt, is hij veel betaalbaarder. Toch blijft het een bijzondere vis om te maken voor een speciale avond.
De tarbotmoot is een stuk vis met graat. Door de stevige structuur van het visvlees van de tarbot, leent deze vis zich tot veel verschillende bereidingen.
Cantharellen
Deze sierlijke paddenstoel is een van de lekkerste en smaakvolste paddenstoel met een licht peperige smaak en verfijnd aroma. Lekker bij vlees en wildgerechten, maar ook zeker lekker bij de tarbot.
Je kunt ze eventueel vervangen door andere paddenstoelen zoals shiitake, oesterzwammen of beukenzwammetjes.
Regenboog snijbiet*
Snijbiet is een bladgroente en behoort tot de bietenfamilie.
De mooie regenboot snijbiet is er verschillende kleuren (stengels), zoals rood, geel, wit en groen.
Snijbiet is licht bitter en gekookte snijbiet is een heerlijke manier om extra smaak aan een gerecht toe te voegen.
Spoel de snijbiet schoon. Begin met het in stukken snijden van de snijbietstengels.
Je gaat eerst de stengels roerbakken op hoog vuur. Voeg vervolgens de bladeren toe en bak dit ook op hoog vuur. Het blad zal heel erg slinken. Bak het niet te lang.
Ik heb ze in het geheel gaar gestoomd, maar je kunt dit het beste roerbakken zoals hierboven beschreven.
Tips:
Als de snijbiet niet in het seizoen is, kan je de vis serveren met roergebakken (wilde) spinazie.
Ook lekker erbij is een aardappelmousseline of een wortelpuree.
Vis wat je op de graat bakt, heeft een langere gaartijd nodig. Houd daar rekening mee!
Voor extra smaak heb ik nog zwarte knoflookparels door de saus gedaan.
Recept Tarbotmoot met paddenstoelen roomsaus:
Ingrediënten
- 2 tarbotmoten
- roomboter
- peper en zout
- 1 el bloem
- 25 gr roomboter
- 1 sjalot, gesnipperd
- 4 peperkorrels
- 1 laurierblad
- 75 ml witte wijn
- 250 ml visbouillon
- 50 ml room
- peper en zout
- regenboog snijbiet*
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160˚ C.
- Saus: Verhit de boter in een steelpan, voeg sjalot, peperkorrels en laurier en toe en fruit licht aan. Blus dan af met witte wijn en laat dit tot een kwart inkoken.
- Voeg de visbouillon en room toe. Laat weer inkoken tot je de gewenste consistentie bereikt hebt.
- Zeef dit door een fijne zeef boven een ander pannetje. Breng op smaak met peper en zout.
- Houdt de saus warm tot gebruik.
- Smelt de boter in een pan en laat bruin worden. Bak de tarbot aan beide zijden mooi goudbruin. Leg de vis dan in de oven en laat daar verder garen gedurende 8-10 minuten.
- Borstel de paddenstoelen schoon en spoel ze kort onder de kraan om zand te verwijderen. Dep ze droog met keukenpapier. Laat kleine cantharellen heel en snijd grote in stukken.
- Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de cantharellen op hoog vuur gedurende 5 minuten, totdat het vocht is verdampt. Haal de cantharellen uit de pan en doe ze in de warme saus.
- Proef of alles op smaak is, voeg eventueel peper en zout toe.
- Serveer de tarbot met de saus en de roergebakken snijbiet.