Steak tartare

Ik heb het diverse keren in Frankrijk gegeten en ben er gek op. Een klassieker op en top! De steak tartare is gehakte rauwe biefstuk die vaak aan tafel aangemaakt wordt. Origineel worden er frietjes bij geserveerd. Heerlijk als hoofdgerecht op een warme dag, maar als voorgerechtje steel je er ook de show mee. Als hoofdgerecht neem je ongeveer 150 gram per persoon en als voorgerecht 100 gram. Serveer bij het voorgerecht lekkere toast.
Maak de tartare zelf aan of laat je gasten het zelf doen (je gasten moeten wel van rauw vlees houden!). Je kunt alle smaakmakers fijngehakt apart in schaaltjes op tafel zetten, zodat iedereen naar smaak zijn steak tartare kan samenstellen.

Ik moet bekennen dat ik het nog nooit zelf thuis gemaakt heb en al zoekende naar recepten hiervoor, kom ik verschillende soorten biefstuk tegen die men gebruikt om steak tartare te maken. Biefstuk, ossenhaas en longhaas zijn de meest gebruikte stukken vlees. Ik heb het met bavette gemaakt en moet zeggen dat het resultaat perfect is.
Voor dit recept komt wel het betere hak- en snijwerk van pas, dus wees gewaarschuwd!

Zorg ervoor dat u vers rundvlees van hoge kwaliteit gebruikt en serveer dit gerecht direct. En zorg er eerst voor dat je biefstuk lekker koud is. Je kunt het vlees (goed afgesloten) zelfs een paar minuten in de vriezer leggen om het te laten afkoelen.
Maak het niet van tevoren klaar.
Zwangere vrouwen wordt aangeraden geen rauw vlees te eten.
Dit gerecht zonder koken is klaar in slechts 15 minuten. Het is eigenlijk allemaal simpel voorbereidend werk, en dan wordt alles door elkaar gemengd. Dat is alles!

 

Tips:

 

Serveer het vlees niet te koud, anders zit er weinig smaak aan.

Als je geen rauwe eidooiers wilt gebruik, vervang dit dan door mayonaise.

Een Carpaccio gemaakt van bavette is ook niet te versmaden. Ook eens proberen? Dan vind je hier het recept ervoor.

Voor de vegetariërs kan je deze heerlijke Tartaar van rode biet maken.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Steak tartare:

Steak tartare. Waarschijnlijk heb je Steak tartare wel eens gegeten in Frankrijk of in een restaurant. Wist je dat je het ook heel goed zelf thuis bereiden kan? Wel even wat snijwerk verrichten, maar dan serveer je ook wat!
Voorbereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst, Voorgerechten
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 600 gr biefstuk
  • 2 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • 8 cornichons (augurkjes)
  • 4 ansjovis
  • 5 takken peterselie
  • 2 el kappertjes
  • 1 el Dijon mosterd
  • 1 tl tabasco
  • 1 el worcestershiresaus
  • peper en zout
  • 4 kleine eieren

Instructies
 

  • Snijd of hak het vlees zo fijn mogelijk met een scherp koksmes. Doe het vlees in een kom.
  • Snijd de sjalotjes, knoflook, cornichons, ansjovis en peterselieblaadjes fijn.
  • Doe deze ingrediënten in de kom bij het gehakte vlees en meng het er goed doorheen. Breng op smaak met mosterd, tabasco, worcestershiresaus en peper en zout.
  • Vorm op ieder bord een tartare met een steekring. Splits de eieren, maak een kuiltje in de tartare en leg daar een dooier in.
  • Serveer de steak tartare met een partje citroen, (Franse) frietjes en een lekkere groene salade.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating