Deze spelt met gebakken bloemkool is een lekker vullend en gezond vegetarisch gerecht. De salade is geweldig om het hele jaar door te serveren en je kunt het warm of koud eten. Gezond, vullend en smaakvol, deze geroosterde bloemkool- en speltsalade is ook perfect voor in je lunchbox.
Deze gebakken bloemkool met spelt is precies het soort makkelijk te maken gerecht dat een avond kan redden die voor afhaalmaaltijden lijkt te zijn bestemd. In dit recept worden de bloemkoolroosjes in de pan gebakken tot ze bruin zijn. De smaakvolle bloemkool wordt vervolgens geserveerd met speltparels en gegarneerd met dukkah en verse kruiden voor een heerlijke en voedzame maaltijd.
Deze salade zou ook heerlijk zijn met de toevoeging van geroosterde noten of zaden voor een extra bron van proteïne.
Spelt
Ik kocht laatst een pak spelt met het vage idee om er een salade van te maken, want ik vond de laatste keer dat ik het maakte met pompoen met speltkorrels en kaassaus echt lekker. Deze keer bakte ik wat bloemkool en gooide ik de gekookte spelt erdoorheen terwijl het nog warm was, supersnel en makkelijk. Ik was niet van plan om deze salade rechtstreeks uit de pan te eten, maar deed dat per ongeluk omdat ik echt honger had! Ik zou het zeker aanraden om hetzelfde te doen, want het was heerlijk. Perfect als je de komende weken met familie of vrienden eet terwijl het wat kouder is.
Spelt is een heerlijk volkoren graan dat op vrijwel dezelfde manier gebruikt kan worden als rijst. Het neemt smaken op tijdens het koken, wat het perfect maakt voor risotto-achtige gerechten of salades. De granen hebben een licht nootachtige smaak en een bijna taaie textuur en zijn een goede bron van vezels.
Spelt gebruiken voor deze salade is een goedkope manier om het gerecht voller te maken en je langer vol te houden. Het is zo’n makkelijk graan om te koken, het hoeft niet geweekt te worden en neemt elke smaak aan die je eraan toevoegt. Ik hou van de nootachtige smaak en de taaie textuur van het graan, wat heel goed samengaat met de bloemkool in dit recept.
Tips:
In dit recept wordt slechts de helft van een grote bloemkool gebruikt, waardoor je er twee maaltijden van kunt maken. Gebruik de rest voor bijvoorbeeld deze:
Italiaanse kipschnitzel met bloemkool Puttanesca
Falafel bowl met bloemkool en kikkererwten
Bloemkoolsoep met kerrie
Gochujang bloemkoolroosjes met rijst
Wrap met pittige bloemkoolroosjes en blauwe kaascrème
Poke bowl van bloemkoolrijst met zalm
Bloemkool couscous met verse kruiden en cranberries
Geroosterde bloemkool dip
Het recept van dukkah* vind je hier.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.