Scotch eggs komen oorspronkelijk uit Groot-Brittanië. Het zijn balletjes gehakt met daarin gekookte eieren. Er wordt meestal het gehakt van braadworsten gebruikt om te eitjes in te verstoppen, in Nederland worden ze ook wel eierballen genoemd. De balletjes worden gerold door paneermeel en daarna gefrituurd.
Ik heb Scotch Eggs gemaakt van kwarteleitjes, waardoor je kleine balletjes krijgt. Maar je kunt natuurlijk ook gewone eieren gebruiken. Koop lekkere braadworsten (varkens-, rund- of lamsworsten) hiervoor. Je kunt verse kruiden zoals dille, peterselie, basilicum of bieslook gebruiken om het gehakt mee aan te maken.
In plaats van de balletjes te frituren, heb ik ze in de oven bereid.
Natuurlijk mag je ze van mij frituren, doe dit alleen niet in te hete olie (160˚C) en frituur ze ongeveer 4-5 minuten tot ze rondom goudbruin zijn.
Het recept voor de ingemaakte radijsjes die ik erbij geserveerd heb, kan je hier vinden.
Ingrediënten
- 6 kwarteleitjes
- 400 gr braadworsten
- 3 el verse dille
- 1 el mosterd
- 50 gr bloem
- 2 grote eieren
- 100 gr paneermeel
- olie om in te frituren
- 3 el Griekse yoghurt
- 1 el mosterd
- 5 takken dille
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200˚C.
- Maak de saus: haal de fijne blaadjes van de dillestengels en hak deze fijn. Meng de yoghurt met de dille en mosterd en breng op smaak met peper en zout.
- Kook de kwarteleitjes 2-3 minuten, giet ze af en leg ze in koud water. Pel ze dan voorzichtig.
- Haal de fijne blaadjes van de dillestengels en hak ze fijn.
- Snijd de worsten open, haal het vlees eruit en doe dit in een kom. Meng het gehakt met de verse kruiden, mosterd en eventueel peper en zout. Verdeel het in 6 porties.
- Zet twee borden en een schaaltje klaar. Een bord met bloem, een bord met het broodkruim en in het schaaltje kluts je de eieren.
- Neem een portie gehakt in je hand en druk het zodanig plat dat het om een eitje heen past.
- Rol het eitje door de bloem, leg het in het gehakt en vouw het gehakt helemaal om het eitje. Bak er een mooie ronde bal van. Herhaal dit met de andere eieren.
- Rol de ballen dan door de bloem, vervolgens door het eimengsel en als laatste door het paneelmeel.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier, leg hierop de ballen en schuif de plaat in de oven.
- Bak de Scotch Eggs in ongeveer 25-30 minuten gaar.
- Haal ze uit de oven en laat ze uitlekken op keukenpapier. Serveer ze als borrelhap met de saus of alleen mosterd en eventueel wat ingemaakte radijsjes.