Scarmorza wat met wat, zal je denken? Scamorza is een typisch Italiaans kaasje gemaakt van koemelk, wat na de bereiding opgehangen wordt om te drogen waardoor deze peervorm ontstaat. Het is een veelzijdig kaasje. Je kunt hem zo opeten, maar je kunt hem ook verwarmen of bakken waardoor hij lekker smelt. Rasp hem over een pizza of gebruik het door de pasta. Ik het voor dit gerecht de gerookte versie van het kaasje gebruikt, deze heeft een heerlijke rooksmaak en ik heb hem even gebakken in de oven. Het is een Scamorza affumicata met Mostarda geworden. Serveer het als voorgerechtje of lunch met een lekker stuk brood erbij.
Scamorza Affumicata
De Italiaanse kaas Scamorza met zijn mooie gouden kleur is hier niet zo bekend als Parmezaan of mozzarella en dat is jammer want het is een veelzijdig kaasje.
Deze peervormige kaas is bereid van volle koemelk of ook van buffelmelk en is vooral geschikt om mee te bakken.
Scamorza betekent ‘onthoofd’, dit slaat op de vorm van het kaasje. Het bolvormige kaasje hangt aan een touw om zo te drogen en/of te roken. Hierdoor ontstaat peervorm met een romp en hoofd.
Scamorza is minder vochtig dan de mozzarella en kan geraspt gebruikt worden over pizza’s en pasta’s. Het lijkt een beetje op halloumi, maar is niet zo rubberig als deze kaas.
Ook lekker op een tosti of in een risotto.
Ik heb de gerookte variant gebruikt voor deze heerlijke en eenvoudige salade die je als lunch of vegetarisch voorgerecht kunt serveren.
Mostarda
De Mostarda had ik van mijn vriendin gekregen, die had ze meegenomen van haar vakantie in Italië. Het potje stond al een tijdje op mijn aanrecht en mijn vriendin was natuurlijk heel erg benieuwd wat ik ermee ging doen.
Mostarda die bieta rossa e pere cotogne staat er op het potje, maar ja wat doe je ermee. Ik had mostarda al gegoogled en las dat het als bijgerecht bij bollito misto (een gekookt vleesgerecht) wordt geserveerd. Mostarda is een soort Italiaanse chutney, het wordt bereid met vruchten in een zoete siroop met een mosterdextract. In dit potje zou ook rode biet moeten zitten, maar ik heb alleen maar peer gevonden. Het is een lekker zoet mengsel met stukjes peer erin. De mosterd proefde ik niet.
Aangezien ik nog een Scamorza affumicata in de koelkast had liggen, heb ik deze combinatie geprobeerd als lunch. Ik moet zeggen dat het een heel lekker gerecht geworden is. Het rokerige en zoute van de kaas in combinatie met het zoete van de peer en het frisse pittige van de Oost-Indische kers, was een match made in heaven. Lekker als voorgerecht of als lunch. Als je geen Oost-Indische kers in de tuin hebt staan, kan je dit natuurlijk vervangen door groene slablaadjes zoals rucola, spinazie of waterkers.
Ik heb ook nog simpele Scamorza affumicata salade met een cranberry kersencompote gemaakt met dit kaasje.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.