Salade van Raapstelen en Avocado

Zie je raapstelen bij de groenteboer liggen, dan weet je dat de lente eraan komt. Deze voorjaarsgroente is het jong geoogste blad van de meiknol. De licht groene blaadjes zijn langwerpig en ingesneden en je kunt het heel goed verwerken in een lekkere salade. Ik heb nu een salade van raapstelen en avocado met nog veel meer heerlijke ingrediënten zoals appel, radijsjes en feta. Daarover nog lente-ui en een zadenmix gestrooid en een lekkere dressing erbij gemaakt. Deze salade zit vol met smaken en verschillende texturen, probeer het eens!

Raapstelen

Raapsteeltjes worden afhankelijk van het type als hele plantje met worteltjes geoogst of bij de grond afgesneden. De groente heeft een pittige smaak en is rijk aan mineralen en vitamines.
Deze groente bevat veel ijzer en vitamine C. Ook vitamine B is aanwezig, ze levert zelfs meer ijzer voor jouw lichaam dan spinazie.
Raapstelen mogen misschien herinneren aan grootmoeders tijd, maar deze voorjaarsgroente smaken nog steeds heerlijk rauw, gestoomd, gebakken of gekookt (net zoals spinazie).
Raapstelen zijn lekker in een soepje, als stamppot, pesto, salade of in een pastagerecht.
Deze groente wordt per bosje of los verkocht.
Uitgegroeide raapstelen vormen een knolletje, dat in de volksmond ook wel raap of raapje wordt genoemd.

Selecteer verse raapstelen die knapperig zijn en een frisse groene kleur hebben.
Vermijd blad dat geel, dik vezelig of slap is.
Bewaar raapstelen in een goed afgesloten zak gedurende maximaal 5 dagen in de koelkast.
En bewaar ze ongewassen totdat je klaar bent om ze te gebruiken.
Was de groente vlak voordat je ze gebruikt in een grote kom met koud water om zand en vuil te verwijderen. Snijd vervolgens de stengels eraf en gooi dat weg.
Gebruik jonge, zachte raapblaadjes alleen in een salade of gemengd met andere groenten.

Salade van raapstelen en avocado

Salade

Deze salade kan je helemaal naar eigen smaak maken. Als je als basis raapstelen en avocado neemt, kan je er nog zoveel als je wilt aan toevoegen. Ik heb nu een lekkere zure groene appel, die leuke gekleurde radijsjes, feta, lente-ui en een zadenmix gebruikt. Maar je kunt ook tomaatjes, gekookte eieren, asperges, geitenkaas, blokjes oude kaas, etc. erin verwerken. En in plaats van een zadenmix kan je pijnboompitjes of noten gebruiken.

Tip:

  • Lekker als bijgerecht of vegetarisch maaltijdsalade met geroosterde brood erbij.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

Recept Salade van raapstelen en avocado:

Salade van raapstelen en avocado. Zie je raapstelen liggen bij de groenteboer, dan weet je dat de lente is aangebroken. Lekker in deze salade.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Bijgerechten, Hoofdgerechten, Lunch, Salades, Vegetarisch, Voorgerechten
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 100 gr raapstelen
  • 1 avocado
  • 1 groene appel
  • 10 radijsjes
  • 70 gr feta
  • 2 lente-uitjes
  • 25 gr zadenmix

Dressing

  • 3 el olijfolie
  • 1 el appelciderazijn
  • 1 el honing
  • 1 tl Dijonmosterd
  • peper en zout

Instructies
 

  • Spoel de raapstelen schoon. Laat de raapstelen uitlekken of droog ze in een slacentrifuge.
  • Verwijder de schil en pit van de avocado en snijd deze in dunne plakken.
  • Snijd de appel in dunne plakjes, de radijsjes doormidden en de lente-uitjes in dunne ringen.
  • Snijd de feta in kleine blokjes of verkruimel het.
  • Meng voor de dressing deze ingrediënten met elkaar en breng op smaak met peper en zout.
  • Leg de raapstelen op een groot bord, verdeel de avocado, appel, radijsjes en feta hierover. Bestrooi met de lente-ui en zadenmix.
  • Besprenkel de salade met de dressing.

2 reacties

  1. Dankjewel Martine, leuk om te horen dat het gesmaakt heeft.
    Groetjes, Hanneke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating