Het is (nog) de tijd van het jaar voor bloedsinaasappels. Deze prachtige fris zoete sinaasappels kan je zo eten, het sap ervan persen of in deze heerlijke salade met raap, bloedsinaasappel en hazelnoten verwerken. Serveer het als lunch voor twee personen of voorgerecht voor vier personen.
Meiraapjes
Meiraapjes (ook wel meiknol of knolraap) zijn ronde wit/paarse knolletjes. Vroeger één van onze hoofdgroenten, later verguisd tot veevoer. Nu is deze vergeten groente herontdekt.
Het is een kruising tussen kool en koolraap, en hier ook wel bekend als knolletjes.
De meiraapjes smaken lichtzoet en zijn lekker knapperig.
De naam verraadt het al, ze zijn in het voorjaar en de lente te koop. Maar ik vond ze nu bij de groenteboer en heb ze toch maar gekocht om te verwerken in deze salade.
Je kunt van meiraapjes soep van maken, ze roerbakken of verwerken in stamppotje.
Probeer deze Gekruide meiknolletjes eens.
Bloedsinaasappels
Ik had die lekkere bloedsinaasappels gekocht in de hoop dat ze mooi rood zouden zijn. Maar ja, eenmaal aangesneden bleken deze niet rood te zijn. En wat denk je…..ik gebruik de rest van de sinaasappels als marinade voor deze heerlijke kip, en die waren wel hartstikke rood. Nou ja, niets aan te doen.
Er zijn twee soorten bloedsinaasappelen, dit zijn:
De volbloed, hiervan zijn schil en vruchtvlees rood.
De halfbloed, hiervan is alleen het vruchtvlees (deels) rood en is de schil gewoon oranje.
De smaak van de bloedsinaasappels is heel anders dan van de gewone oranje sinaasappels. Het is friszuur en ietsje bitter. Heerlijk in deze frisse salade.
Tips:
Als je geen bloedsinaasappels kunt vinden, kan je ze vervangen door gewone sinaasappels of door rode grapefruits.
In plaats van meiraapjes kan je een andere groente gebruiken zoals bijvoorbeeld koolrabi, venkel of bietjes.
Ben je niet gek op feta, vervang dit door blauwe kaas of geitenkaas.
Granaatappelsiroop* vind je in de grotere supermarkten of Turkse winkel. Je kunt hiervoor in de plaats ook een balsamicosiroop nemen.