Een van de geneugten van de herfst is de komst van vijgen. Ik vier deze glorieuze vrucht graag door ze gewoon met de schil en al te eten. Maar ze zijn ook heerlijk in combinatie met gerookte eend. Deze salade met gerookte eendenborst, chioggia en vijgen is echt herfst op je bord. Je zult geen genoeg krijgen van deze eendenborstsalade. Verbazingwekkende smaakexplosies van eend, vijgen en chioggia bietjes, aangemaakt met een heerlijke dressing.
Deze salade ziet er niet alleen prachtig uit op de eettafel, maar is ook eenvoudig te bereiden en ideaal voor etentjes.

Salade met gerookte eendenborst, chioggia en vijgen

 

Voorbereiding

 

Je roostert eerst de bieten in de oven, dit duurt wel even maar je kunt dat ruim van tevoren doen. Schil en snijd ze in partjes als ze afgekoeld genoeg zijn om vast te pakken en zet ze dan apart. Het overgebleven rauwe bietje snijd je in hele dunne plakken met een mandoline.
Snijd de vijgen doormidden of in kwarten als ze heel groot zijn.

 

Maak de dressing door alle ingrediënten hiervoor te mengen in een jampotje.
Doe de bieten, vijgen en sla in een kom. Meng voorzichtig met 4 eetlepels dressing. Schep op borden. Leg de eendenborstplakjes op de salade. Besprenkel met de resterende dressing en strooi de granaatappelpitjes erover om te serveren. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Het lekkerst met warm, knapperig brood en een goed glas rode wijn.
Houdt u niet van eend? Gebruik dan gerookte kipfilet, een mooie rauwe ham of kies gewoon voor een salade zonder vlees.

 

Chioggia bietjes

 

Deze bijzonder gekleurde bietjes doen het altijd goed in een salade. De bietjes hebben rood/roze en witte ringen. Als je ze roostert verdwijnen deze ringen, daarom heb ik nog een rauw bietje in de salade verwerkt om die kleuren mooi te laten uitkomen.
De bietjes zijn verkrijgbaar vanaf de herfst en dan vind je ze wel bij de groenteboer tot en met de winter.

 

Nog meer chioggia recepten

 

Chioggia biet salade met raapstelen
Salade met gekleurde bietjes, wortel en radijs
Chioggia bietjes en nectarine carpaccio
Salade met bietjes, truffelaardappelen en pruimen
Gekleurde bietjes salade met geitenkaas
Speltsalade met groenten uit de polder

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Salade met gerookte eendenborst, chioggia en vijgen: