Sajoer boontjes is een bekend groentegerecht uit Indonesië. Sajoer boontjes worden gemaakt van sperziebonen. Het is een heerlijk bijgerecht voor bij Smoor Daging of Rendang.
Sajoer boontjes worden ook wel sambal goreng boontjes genoemd, vanwege de lekkere pittige saus. Maak dit Indonesische groente gerecht zo pittig als je zelf wilt door meer of minder sambal toe te voegen aan. Als je hoofdgerecht al erg pittig is, zou ik de Sajoer boontjes iets minder pittig maken.

 

Voor het maken van sajoer boontjes geldt – net zoals bij veel Indonesische gerechten – dat je eerst een boemboe maakt. Boemboe is een kruiden/specerijen mengsel welke origineel gemaakt werd in een vijzel. De kruiden en specerijen werden hierin fijngewreven. Maar tegenwoordig maak je heel snel een boemboe in een keukenmachine. Nu kan je kant-en-klare boemboe’s kopen, maar ik vind zelfgemaakt toch wel het lekkerst.
Dus besteed er iets meer aandacht en tijd aan en maak zelf de lekkerste boemboe’s voor je Indonesische gerechten.

 

Je kunt de boontjes ‘nat’ serveren, dat betekent dat je de saus iets minder laat inkoken of dat je minder vocht toevoegt tijdens de bereiden.

 

Mijn vader heeft ons de liefde voor Indonesisch eten bijgebracht. Hij vond het heerlijk om een grote rijsttafel voor ons te maken op zondag. Wat kon hij ervan genieten als we daarvan zaten te smullen. En smullen deden we ook, ondanks dat mijn vader geen Indonesische achtergrond had, kon hij de lekkerste rijsttafels bereiden.
Op de site kan je daarom diverse Indonesische gerechten vinden en ik ben van plan om er nog veel meer te maken.
Zo heb ik een heerlijke zelfgemaakte Sambal voor jullie of de lekkerste Satésaus of Pindasoep.

 

Tips:

 

De meeste Aziatische producten zoals trassie of laos kruidenpoeder vind je wel bij de grotere supermarkten. Vaak hebben zij een speciale Aziatische hoek ingericht met deze producten.

 

Recept Sajoer boontjes: