Een rollade is een stuk vlees wat opgerold is en met een touwtje bijeengehouden wordt.
Rollades zijn altijd feestelijk, of het nu om een runder-, varkens, kip- of kalkoenrollade gaat, zet deze op tafel en de feeststemming zit erin. Voordeel van een rollade is dat je deze voor veel mensen kunt bereiden. Afhankelijk van de grootte van jouw tafelgasten, laat je de rollade groter of kleiner maken. Of je braad twee verschillende, voor ieder wat wils.
Deze runderrollade met rozemarijn en knoflook is een heerlijk stukje vlees om bijvoorbeeld met de feestdagen te serveren.

 

Je kunt een rollade in de pan bereiden of in de oven. Ik heb de hem in de pan gebraden, het voordeel daarvan is dat je een lekkere jus erbij hebt.
Als je de rollade in de oven wilt bereiden, wrijf het vlees dan rondom in met roomboter.
Leg hem dan in een braadslede en zet dit in een voorverwarmde oven van 200 graden. Braad de rollade gaar maar bedruip hem wel regelmatig met het vocht in de braadslee.
Ik vind het lekker om een runderrollade rosé te houden, als je hem helemaal doorgaart wordt het vlees droog. Reken als braadtijd voor 500 gram vlees ongeveer 30 minuten.
Het beste kan je een vleesthermometer gebruiken om exact te meten hoe gaar hij is.
De temperatuur voor een runderrollade is:
45-58 graden is medium rare
60-63 graden is kern nog rosé
> 65 graden dan is de rollade helemaal (te) gaar.
Laat na het braden de rollade 5 tot 10 minuten rusten (in aluminiumfolie gepakt) voordat je hem aansnijdt.

 

Wat eten we erbij?

 

Nou gebakken aardappeltjes is natuurlijk erg lekker en deze geroosterde spruitjes passen er ook goed bij.