Quiche van rode biet en geitenkaas

Deze quiche van rode biet en geitenkaas is een schitterend vegetarisch gerecht voor speciale gelegenheden, zoals bijvoorbeeld de Kerstdagen. Met een knapperig deeg, gegarneerd met die heerlijke rode bietjes, kan dit veelzijdige gerecht zowel warm als koud geserveerd worden. De geitenkaas en hazelnoten passen goed bij de bieten, vooral in een zijdezachte custardvulling.
Ik heb hiervoor gekookte mini bietjes gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook grotere bieten nemen. Of rooster de bietjes zelf, hierdoor krijgen ze een zachte, aardse zoetheid.

Quiche van rode biet en geitenkaas

 

Rode bieten

 

Rode biet wordt ondergewaardeerd. De lichtzoete en aardse smaak maakt deze knolgewas enorm veelzijdig. Van verfrissende salades, soepen, smoothies tot rijke ovengebakken recepten en zelfs gebak. Het geeft kleur aan veel gerechten. En ja, oké, het geeft misschien ook wat kleur aan je handen en je snijplanken. Ook al het andere dat je aanraakt in de keuken. Maar toch zijn deze ijzerbommen het waard, geloof me.
Rode bieten zijn een rijke bron van antioxidanten en een breed scala aan voedingsstoffen. Verschillende onderzoeken hebben ook aangetoond dat het eten van rode bieten of het drinken van bietensap de bloeddruk kan verlagen en het uithoudingsvermogen kan vergroten. Bovendien zijn rode bieten zeer duurzaam en volledig lokaal geteeld. Ideaal voor een hartige quiche!

 

Ik pof de bieten graag gaar met de schil, verpakt in folie in de oven. Deze methode geeft een gelijkmatige textuur en een intensere bietensmaak.

 

Bieten combineren heel mooi met de kruidige smaak van tijm. En de quichevulling is gemaakt van eieren, crème fraîche en melk. Deze combo bevat veel eiwit en geeft een goede binding na het bakken.
Ook in de vulling gebruiken we twee smaakmakers, namelijk geitenkaas en tijm.
Rode biet en geitenkaas zijn een perfecte match. Ik gebruik beide in deze quiche.
Ik denk dat een blauwe kaas of een witschimmelkaas ook erg lekker zal zijn in deze quiche.

 

Nog meer vegetarische quiches/hartige taarten:

 

Quiche met prei, geitenkaas en cranberries
Pompoen quiche met blauwe kaas
Quiche met groene asperges en brie
Hartige taart met pompoen en fonduekaas
Quiche met knolselderij en cheddar
Hartige taart met balsamico uien en paddenstoelen
Quiche met oesterzwammen en kaas
Tarte tatin van witlof

 

Tips:

 

Gebruik een quichevorm of ronde springvorm van 24 centimeter

En alle quiches smaken – naar mijn mening – de volgende dag nog lekkerder!

Ik serveer deze quiche met een grote gemengde salade.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Quiche van rode biet en geitenkaas:

Quiche van rode biet en geitenkaas. Deze quiche van rode biet en geitenkaas is een schitterend vegetarisch gerecht voor speciale gelegenheden.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerechten, Lunch, Vegetarisch, Voorgerechten
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 250 gr mini rode bieten
  • boter, om in te vetten
  • 1 rol taartdeeg
  • 4 eieren, plus 1 extra, om te bestrijken
  • 200 gr crème fraîche
  • 1 el gehakte tijm
  • 150 gr geitenkaas
  • 30 gr gehakte hazelnoten
  • 10 salieblaadjes

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200˚ C en vet de quichevorm licht in met een beetje boter of olie.
  • Snijd de bietjes doormidden of in kwarten en snijd de geitenkaas in kleine blokjes.
  • Leg het deeg over de quichevorm en druk het vervolgens met uw duim stevig in de bodem.
  • Snijd het overtollige deeg af met een mes, maar laat een beetje deeg overhangen zodat het kan krimpen. Prik de bodem helemaal in met een vork.
  • Klop de eieren in een grote kom tot een gladde massa. Voeg crème fraîche en tijm toe. Breng op smaak met zoutvlokken en versgemalen zwarte peper. Klop tot een gladde massa.
  • Verdeel de bietjes, geitenkaasblokjes en gehakte hazelnoten over de bodem van de schaal.
  • Klop de eieren los in een grote kom met een garde. Meng de room erdoor en daarna de tijmblaadjes, peper en zout. Giet het mengsel in de quichevorm.
  • Bak de quiche ongeveer 40-50 minuten helemaal onder in de hete oven gaar en goudbruin.
  • Haal dan uit de oven en laat iets afkoelen.
  • Serveer warm of op kamertemperatuur, eventueel bestrooid met gefrituurde salieblaadjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating