Poke bowl met haring en rode bietrijst

Vette vis kan ik goed eten na mijn gastric sleeve operatie. Dus een goed excuus om die vaker te eten. Omdat er al regelmatig zalm op het menu staat, wilde ik gaan experimenteren met haring. Natuurlijk is een Hollandse nieuwe zo opeten al een feestje, maar deze keer heb ik er een poke bowl met haring en rode bietrijst van gemaakt.

 

Rode bieten

 

Ik had nog rauwe rode bietjes in de koelkast liggen, dit is altijd een lekkere combinatie met haring. Ik durf nog geen rijst te eten, heb pas gelezen dat iemand na de operatie bijna in een rijstkorrel bleef. Dat avontuur gaan we dan nog maar niet aan. Daarom heb ik de rode biet fijngehakt in mijn keukenmachine en dit is een prachtige rode ‘rijst’ geworden. Je kunt de bieten ook fijn raspen met een (blok)rasp. Neem wel rauwe rode bieten voor dit recept.

 

Poke bowl

 

De poke bowl komt oorspronkelijk uit Hawaii en is een soort sushi salade maar dan in een kom.
Poke heet het daar en omdat het in een kom (bowl) geserveerd wordt, noemen ze het poke bowl.
Meestal wordt het gemaakt van rijst met blokjes (rauwe) vis, gemarineerd in een mix van sesamolie, sojasaus en bosuitje. Ik heb de haring niet gemarineerd, deze heeft al genoeg smaak van zichzelf. Hierbij komt dan fijngesneden ingrediënten zoals groenten die mooi in de bowl geschikt worden. Denk aan sojaboontjes, avocado, champignons, radijsjes, komkommer, wortel, etc. Daarover gaat vaak nog een lekkere saus. Het gerecht kan koud of lauwwarm geserveerd worden.
Je kunt ook een poke bowl zonder vis maken, gebruik dan alleen maar lekkere groenten voor een vegetarische of vegan gerecht, dit wordt ook wel Buddha bowl genoemd.

 

En ik heb nog meer lekkere Poke en sushi bowls voor jullie, wat dacht je van een bowl met:

 

zalm, enoki en avocado
kokosrijst en witvis
bloemkoolrijst met zalm
tonijn
zalm, bloemkoolrijst en sojabonen
sushi bowl met warm gerookte zalm
garnalen sushi rijstbowl
sushi rijstsalade

 

Het recept van de zoetzure wortel* vind je hier.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Poke bowl met haring en rode bietrijst:

Poke bowl met haring en rode bietrijst. Hollandse nieuwe en rode biet gaan heel goed samen. Ik heb ze deze keer in een Poke bowl met haring gecombineerd.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Lunch, Salades, Vis
Keuken Amerikaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 2 haringen
  • 2 ongekookte rode bieten
  • 1 tl wasabi
  • 1 el mayonaise
  • 40 gr zeekraal
  • 1 mini komkommer
  • 1 rijpe avocado
  • 2 el zoetzuur wortel*
  • 2 el sojabonen
  • 2 el Furikake

Instructies
 

  • Rasp de rode bieten in een keukenmachine of met een rasp.
  • Meng de wasabi door de mayonaise en roer de geraspte rode biet en de uitjes van de haring erdoor. Breng eventueel op smaak met een beetje zout en peper.
  • Blancheer de zeekraal, giet het af en spoel het af onder de koude kraan. Snijd de komkommer in dunne plakken met een dunsnijder.
  • Verwijder de schil en pit van de avocado en snijd deze in hele dunne plakjes.
  • Snijd de haring in stukjes en verdeel de rode bietrijst in de kommen. Leg hierop de haring, zeekraal, komkommer, avocado, ingelegde wortel en sojaboontjes.
  • Bestrooi eventueel met sesamzaadjes of Furikake.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating