Pittige en zoete tofu met rijst

Als je nog nooit tofu gegeten hebt, is dit misschien wel een recept om tofu eens te proberen. Een Aziatisch vegan gerecht van pittige en zoete tofu met rijst waarbij je het vlees echt niet zult missen. De saus kan je zo pittig maken als je zelf wilt en is lekker zoet door zoete chilisaus en agavesiroop. Serveer het met gekookte rijst of (rijst)noedels en smullen maar!

 

Tofu

 

Tofu, tahoe of tofoe is een eiwitrijke vleesvervanger, gemaakt van gestremde sojamelk. Het is vrij neutraal van smaak, daardoor kan je er veel smaken aan toevoegen.
Je kunt tofu op veel verschillende manieren bereiden, bakken, frituren, grillen, koken, roerbakken of stomen.
Ik heb nu een stevige tofu gebruikt welke goed uitgeperst moet worden voordat je het gaat gebruiken. Wikkel de tofu bijvoorbeeld in een theedoek en druk langzaam het vocht eruit.
Je kunt de tofu voor dit recept ook frituren of roosteren in de oven (15 minuten op 225˚C).
Tofu vind je tegenwoordig in elke supermarkt bij de vegetarische vleesvervangers.

 

Zoet, zuur en pittig

 

In de Aziatische keuken zijn zoet, zuur, pittig en umami de smaakmakers. Dit gerecht is een combinatie van die smaken. Het voordeel van zo’n gerecht maken is dat je het zo pittig of zoet kunt maken zoals jij het lekker vindt. Je kunt altijd meer gochujang toevoegen om het pittiger te maken als je van spicy houdt. Of meer zoete chilisaus of agavesiroop eraan toevoegen als je het lekker zoet wilt maken.
Het enige nadeel van dit soort gerechten is dat het wel uit behoorlijk veel ingrediënten bestaat. Maar de meeste ingrediënten zijn lang houdbaar en kan je weer voor andere Aziatische gerechten gebruiken.

 

Gochujang

 

De Koreaanse keuken wordt steeds populairder in ons land. Dat komt omdat deze keuken zo divers en ontzettend smaakvol is. Een van de bekendste sauzen uit deze keuken is de rode peperpasta gochujang, het is een pittige gefermenteerde saus. Je vindt deze peperpasta niet in de supermarkt, bestel het daarom online.
En als je dan toch zo’n pot in huis hebt, maak er dan ook deze heerlijke pittige kipkluifjes van.

 

Je kunt deze pasta eventueel vervangen door een andere pittige saus zoals sambal of sriracha. Maar pas op, dit zijn stuk voor stuk pittige sauzen, dus beter te weinig dan te veel toevoegen. Mocht het gerecht dan toch te pittig geworden zijn, dan lees je hier hoe je dat verhelpen kunt.

 

Erbij:

 

Serveer er gekookte rijst of (rijst)noedels bij. En roergebakken groenten zijn er ook nog lekker bij.

 

 

Recept Pittige en zoete tofu met rijst:

Pittige en zoete tofu met rijst. Wil je eens tofu proberen, maak dan dit recept. Een Aziatisch en vegan gerecht wat lekker pittig en zoet is.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Aziatisch
Porties 3 personen

Ingrediënten
  

  • 1 blok tofu (375 gr)
  • 20 gr maïzena
  • ½ tl zout
  • ½ tl peper
  • zonnebloemolie
  • 1 rode ui
  • 2 rode puntpaprika’s
  • 2 el sesamolie
  • 4 el sojasaus
  • 3 el zoete chilisaus
  • 2 el agavesiroop
  • 1 el gochujang
  • 1 el rijstwijnazijn
  • 2 lente-uien
  • 4 takken koriander

Instructies
 

  • Saus: doe alle ingrediënten voor de saus in een mengbeker en meng dit goed met elkaar.
  • Snijd de ui en de paprika’s in dunne repen.
  • Druk zoveel mogelijk vocht uit het blok tofu met keukenpapier of theedoek. Snijd of breek de tofu in stukjes en doe dit in een kom. Bestrooi met de maïzena, zout en peper.
  • Verhit een scheut olie in een wok of bakpan en bak hierin de tofublokjes rondom krokant aan. Schep ze uit de pan op een bord en leg dit even apart.
  • Bak nu in dezelfde wok of pan de ui en paprika in een scheutje olie in ongeveer 4 minuten.
  • Giet de saus erbij en meng dit door de groenten.
  • Doe nu de blokjes tofu erbij en meng alles door elkaar. Laat nog een paar minuten bakken tot de saus ingedikt is. Als de saus te dik wordt, voeg je wat water toe.
  • Lepel de tofu met groente op de borden en serveer met gekookte rijst.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating