Een heerlijk gerecht met een speciale couscous. Je kunt er een vegetarisch gerecht van maken door de vis weg te laten, maar ik moet zeggen dat de zalm er wel heel erg lekker bij is. Dus koop snel wat preistengels en je hebt misschien nog wel een zak erwtjes in de vriezer liggen. Dan kan je deze heerlijke parelcouscous met zalm, prei en erwten maken.
Parelcouscous
Ik ben gek op parelcouscous. De structuur van de ‘normale’ couscous vind ik niet zo prettig, maar parelcouscous vind ik erg lekker. Het zijn twee totaal verschillende producten en je kunt ze dan ook niet met elkaar vergelijken. Maar in principe kan je beide soorten gebruiken in diverse gerechten.
Couscous wordt gemaakt van grof gemalen gries van durum tarwe en komt uit de Marokkaanse keuken. In deze keuken is couscous onmisbaar, maar het wordt ook veel gegeten in andere Noord-Afrikaanse landen.
Couscous bereid je door de couscous een paar minuten te laten wellen in kokend water. Daarna kan je het op smaak brengen verse kruiden of met specerijen zoals bijvoorbeeld ras-el-hanout.
Parelcouscous wordt ook wel Jeruzalem couscous genoemd. Het is een klein rond balletje en lijkt een beetje op de Italiaanse bolletjes pastasoort Fregola.
Parelcouscous wordt veel in landen zoals Jordanië, Libanon, Palestina en Israël gegeten.
Deze wordt ook gemaakt van grof gemalen gries van de durum tarwe. Omdat parelcouscous groter is dan couscous, wordt het ook anders bereid. Je moet het namelijk ongeveer 10 minuten koken. Parelcouscous heeft een zachtere en vollere smaak dan couscous.
Zalm
Zalm bakken is even een handigheidje. Ik koop meestal zalm met huid als ik gebakken zalm wil maken. Door de zalm op de huid te bakken, bescherm je de vis. Daarbij krijg je nog een heerlijk krokant velletje wat niet te versmaden is.
Bak de zalm niet op te hoog vuur en laat de vis vooral liggen, dus niet teveel bewegen in de pan. Bak de zalm op de huidkant tot de garing halverwege de zalm is. Dit kan je goed zien bij dikke zalmfilets. Zet het vuur dan laag en draai de zalm voorzichtig om. Laat nog een minuutje aan deze kant bakken. Ik vind het het lekkerst als de zalm nog een beetje glazig is van binnen, dus niet helemaal doorbakken.
Koop wel goed zalm van de visboer en let op het ASC of MSC Keurmerk.
Tips:
Je hoeft niet bang te zijn voor de wijn. Als je deze laat inkoken verdampt de alcohol. Wil je liever toch geen wijn gebruiken, neem dat wat meer bouillon.
Misschien houd je niet van ansjovis, maar geloof me je zult de smaak niet echt terug vinden in het gerecht. Wel geeft het net wat extra smaak aan de parelcouscous.
Je kunt nog veel meer lekkere recepten met parelcouscous vinden op de site, zoals bijvoorbeeld deze heerlijke Lauwwarme parelcouscous salade met bietjes.
Ciska
november 25, 2020 @ 7:59 pm
Mmmmm wat is er met de erwtjes gebeurd?
Hanneke de Jonge
november 26, 2020 @ 7:44 am
Dankjewel Ciska, oeps helemaal vergeten. Ze staan er nu bij.