Pappa al Pomodoro oftewel Toscaanse tomaten broodsoep is een perfecte soep om te maken als je teveel tomaten hebt liggen, die overrijp dreigen te gaan. En als je een brood zoals bijvoorbeeld een Ciabatta hebt liggen van 2 dagen oud. Oud brood in je soep? Ja oud brood in je soep. En maak de soep ook als er een overvloed aan rijpe tomaten is en ze in de aanbieding zijn.
Deze soep kan je koud eten, ideaal voor op een warme dag.
Italiaanse recept
Deze traditionele robuuste Italiaanse soep is wat de meeste mensen de definitieve smaak van Italië zouden noemen; tomaten, knoflook, basilicum en veel extra vergine olijfolie. Dit zijn de ingrediënten die de Italianen altijd in huis hebben.
De zeer dikke soep zit vol met Toscaans brood (dat traditioneel geen zout bevat en daarom sneller oud wordt dan gewoon brood) en kan warm en geruststellend of gekoeld en verfrissend worden geserveerd. Olijfolie van goede kwaliteit is hier de sleutel, net als de tomaten, het is ook een geweldige manier om een overvloed aan rijpe tomaten op te maken.
De soep kan zowel warm als koud gegeten worden en de smaak wordt zelfs beter als je hem een nacht laat staan. De soep verdient niet een schoonheidsprijs, maar wel de smaakprijs.
Je kunt het eventueel nog meer op smaak brengen met een lekkere balsamico of Parmezaanse kaas, maar dat is niet volgens het ‘originele’ recept.
Maken
Voor extra pit heb ik een peperoncino (een gedroogd pepertje) gebruikt, maar je kunt ook wat chilivlokken gebruiken.
Door de tomaten te roosteren in de oven, krijgen ze nog meer smaak.
Schrik niet van de bereidingstijd, de oven doet het meeste werk. Het is een supermakkelijk recept om te maken.
Tomatensoepen
En ik heb nog meer verschillende tomatensoepen voor jullie:
Ravioli tomatensoep met balletjes
Tomatensoep van tomaten uit blik
Turkse tomatensoep met orzo
Witte kool, bonen en tomatensoep
Vegetarische Chinese tomatensoep
Spaanse koude soep Gazpacho
Tomatensoep van geroosterde tomaten