Pappa al Pomodoro

Pappa al Pomodoro oftewel Toscaanse tomaten broodsoep is een perfecte soep om te maken als je teveel tomaten hebt liggen, die overrijp dreigen te gaan. En als je een brood zoals bijvoorbeeld een Ciabatta hebt liggen van 2 dagen oud. Oud brood in je soep? Ja oud brood in je soep. En maak de soep ook als er een overvloed aan rijpe tomaten is en ze in de aanbieding zijn.
Deze soep kan je koud eten, ideaal voor op een warme dag.

 

Italiaanse recept

 

Deze traditionele robuuste Italiaanse soep is wat de meeste mensen de definitieve smaak van Italië zouden noemen; tomaten, knoflook, basilicum en veel extra vergine olijfolie. Dit zijn de ingrediënten die de Italianen altijd in huis hebben.
De zeer dikke soep zit vol met Toscaans brood (dat traditioneel geen zout bevat en daarom sneller oud wordt dan gewoon brood) en kan warm en geruststellend of gekoeld en verfrissend worden geserveerd. Olijfolie van goede kwaliteit is hier de sleutel, net als de tomaten, het is ook een geweldige manier om een overvloed aan rijpe tomaten op te maken.

 

De soep kan zowel warm als koud gegeten worden en de smaak wordt zelfs beter als je hem een nacht laat staan. De soep verdient niet een schoonheidsprijs, maar wel de smaakprijs.
Je kunt het eventueel nog meer op smaak brengen met een lekkere balsamico of Parmezaanse kaas, maar dat is niet volgens het ‘originele’ recept.

 

Maken

 

Voor extra pit heb ik een peperoncino (een gedroogd pepertje) gebruikt, maar je kunt ook wat chilivlokken gebruiken.
Door de tomaten te roosteren in de oven, krijgen ze nog meer smaak.
Schrik niet van de bereidingstijd, de oven doet het meeste werk. Het is een supermakkelijk recept om te maken.

 

Tomatensoepen

 

En ik heb nog meer verschillende tomatensoepen voor jullie:

Ravioli tomatensoep met balletjes
Tomatensoep van tomaten uit blik
Turkse tomatensoep met orzo
Witte kool, bonen en tomatensoep
Vegetarische Chinese tomatensoep
Spaanse koude soep Gazpacho
Tomatensoep van geroosterde tomaten

 

 

Recept Pappa al Pomodoro:

Pappa al Pomodoro. Pappa al Pomodoro oftewel Toscaanse tomaten broodsoep is een perfecte soep om te maken als je teveel rijpe tomaten hebt liggen.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerechten, Lunch, Soepen, Vegetarisch
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 750 gr rijpe tomaten, gehalveerd
  • 350 gr oud brood
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 peperoncino
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 bosje verse basilicum
  • 1 ltr groente- of vleesbouillon
  • extra vergine olijfolie
  • zout en peper

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Snijd de tomaten doormidden en leg ze op een ovenplaat, besprenkel met wat olijfolie, strooi er wat peper en zout en schuif de plaat in de oven. Rooster ze ongeveer 25 minuten.
  • Pel de knoflook en snijd de teentjes in hele dunne plakjes.
  • Fruit de knoflook op matig vuur in een soeppan in een scheut olijfolie (de knoflook mag niet verkleuren!).
  • Voeg de tomaten uit blik, verkruimeld pepertje en de basilicum toe. Breng op smaak met wat zout en wat versgemalen peper en laat op middelhoog vuur 10 minuten koken.
  • Snijd of scheur het ciabatta brood in stukken.
  • Giet de warme bouillon in de pan en voeg zodra het begint te koken het brood toe.
  • Laat ongeveer 10 minuten koken, wel af en toe roeren.
  • Haal de geroosterde tomaten uit de oven en doe deze met het vocht en al in de soeppan.
  • Meng alles goed door en breng eventueel nog op smaak met peper en zout.
  • Het moet een dikke soep worden, is het te dik naar je zin doe er dan nog een beetje bouillon bij. Serveer de soep met wat olijfolie en achtergehouden basilicumblaadjes erop.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating