Pappa al Pomodoro. Pappa al Pomodoro oftewel Toscaanse tomaten broodsoep is een perfecte soep om te maken als je teveel rijpe tomaten hebt liggen.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 50 minuten min
Totale tijd 1 uur uur
Gang Hoofdgerechten, Lunch, Soepen, Vegetarisch
Keuken Italiaans
- 750 gr rijpe tomaten, gehalveerd
- 350 gr oud brood
- 4 teentjes knoflook
- 1 peperoncino
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 bosje verse basilicum
- 1 ltr groente- of vleesbouillon
- extra vergine olijfolie
- zout en peper
Verwarm de oven voor op 200˚C.
Snijd de tomaten doormidden en leg ze op een ovenplaat, besprenkel met wat olijfolie, strooi er wat peper en zout en schuif de plaat in de oven. Rooster ze ongeveer 25 minuten.
Pel de knoflook en snijd de teentjes in hele dunne plakjes.
Fruit de knoflook op matig vuur in een soeppan in een scheut olijfolie (de knoflook mag niet verkleuren!).
Voeg de tomaten uit blik, verkruimeld pepertje en de basilicum toe. Breng op smaak met wat zout en wat versgemalen peper en laat op middelhoog vuur 10 minuten koken.
Snijd of scheur het ciabatta brood in stukken.
Giet de warme bouillon in de pan en voeg zodra het begint te koken het brood toe.
Laat ongeveer 10 minuten koken, wel af en toe roeren.
Haal de geroosterde tomaten uit de oven en doe deze met het vocht en al in de soeppan.
Meng alles goed door en breng eventueel nog op smaak met peper en zout.
Het moet een dikke soep worden, is het te dik naar je zin doe er dan nog een beetje bouillon bij. Serveer de soep met wat olijfolie en achtergehouden basilicumblaadjes erop.