Oeps ik liet het Citroentoetje vallen

Oops I dropped the lemon tart klinkt toch beter dan Oeps ik liet het citroentoetje vallen.
Oops I dropped was een dessert wat één van de beste chefs (Massimo Bottura) van de wereld heeft gemaakt. Dat Oops sloeg op de manier waarop hij de saus op het bord ‘gekwakt’ had en de rest van het nagerecht zodanig op het bord geserveerd had dat het leek alsof het dessert inderdaad gevallen was. Het is een fameus nagerecht geworden.

Niet dat ik pretendeer dat ik maar enigszins kan tippen aan deze sterrenchef, maar hij stimuleert wel iedereen om wat ‘losser’ te koken. Daarom is dit toetje eigenlijk opgedragen aan hem. Het lijkt totaal niet op zijn dessert, maar het is een heerlijke nagerecht met lekker veel citroen erin. Als je daar van houdt, dan is dit echt iets voor jou.

Het geen moeilijk gerecht om te maken, neem er wel even de tijd voor en begin de dag ervoor. Je moet namelijk meringues en het citroen yoghurtijs maken.
Je bereid alles dus de dag ervoor en maakt op de avond zelf het dessert af.
Als je wilt kan je de lemoncurd ook zelf maken, ik heb het eerlijk gezegd kant-en-klaar gekocht. Moet hiervoor toch nog eens een recept uitwerken.
Als de lemoncurd te dik is verwarm het dan op laag vuur eventueel met een beetje water om het wat vloeibaarder te maken. Het moet een sausdikte hebben, zodat je het goed kunt druppelen over de borden.

Citroen toetjes

Wil je nog meer heerlijke citroen toetjes maken, probeer dan ook eens deze:

  1. Citroen tiramisu in een glaasje
  2. Syllabub met Limoncello en citroen
  3. Citroen meringue taart

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Oeps ik liet het citroentoetje vallen:

Oeps ik liet het citroentoetje vallen. Met een knipoog naar het recept Oops I dropped the lemon tart heb ik dit heerlijke en frisse nagerecht gemaakt.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Nagerechten
Keuken Italiaans
Porties personen

Ingrediënten
  

Meringue

  • 1 eiwit
  • 40 gr kristalsuiker
  • 1 tl citroenrasp

Yoghurtgranité

  • 250 ml Griekse yoghurt
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 el lemoncurd

Erbij

  • 4 el lemoncurd
  • rood fruit
  • takjes munt

Instructies
 

  • Meringue: verwarm de oven voor op 120˚C. Leg een bakvel op de bakplaat.
  • Klop het eiwit stijf met een mixer, voeg dan beetje voor beetje de kristalsuiker toe en klop net zo lang tot de suiker is opgelost en je een glanzend mengsel hebt.
  • Meng voorzichtig de citroenrasp erdoor en stort het op de bakplaat. Strijk het glad met een spatel en schuif de bakplaat (onder) in de oven.
  • Bak het een uur in de oven, zet de oven uit en laat het een nacht staan in de oven met de ovendeur op een kier.
  • Yoghurtgranité: Roer yoghurt, vanillesuiker en lemoncurd door elkaar. Schenk in een diepvriesbestendig bakje, sluit dit goed af en laat minimaal 4 uur bevriezen.
  • Haal de granité 5 minuten voor het serveren uit de diepvries.
  • Rasp op een blokrasp het stuk ijs tot granité.
  • Lepel de granité op een hoopje op de borden. Breek de meringue in stukken en verdeel dit over de borden. Schep de lemoncurd uit de pot en lepel dit op het bord.
  • Garneer het met vers rood fruit en een takje munt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating