Ons maandelijks familiedinertjes was nu bij mij. En omdat mijn moeder en zusjes zo gek zijn op citroen meringue taart heb ik deze als dessert gemaakt. Maar ja, ik ben niet zo bakster, dus heb ik een makkelijke manier gevonden om deze heerlijke taart te maken. Lemon meringue pie oftewel citroen meringue taart is een frisse taart met een krokante bodem, een vulling van lemon curd en daarop een luchtige gebrand meringue schuim.
Deze klassieke taart ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook nog eens superlekker!
Citroen meringue taart
Een citroenmeringuetaart is een fantastische aanvulling op elke desserttafel. Dit ouderwetse recept voor deze taart heeft de tand des tijds doorstaan omdat het gemakkelijk te maken is, absoluut prachtig en totaal onweerstaanbaar is.
Dit is de perfecte citroen meringue taart! Met een heerlijke zelfgemaakte taartbodem, een scherpe citroenvulling en een luchtige topping van geroosterde meringue, is het onmogelijk om de verleiding te weerstaan.
Maken
Mijn recept voor deze taart heeft een bodem gemaakt van een rol taartdeeg uit de supermarkt. De lemon curd komt ook uit de supermarkt, maar je kunt het natuurlijk ook zelf maken. En ik heb geen eieren gesplitst maar een flesje vloeibaar eiwit hiervoor gebruikt.
Zo maak je dus heel makkelijk en snel deze heerlijke frisse taart.
Laat me dit recept gemakkelijk voor je maken door je een getest (en geprezen!) recept te geven, zodat jij het ook kunt maken. Misschien bent u op zoek naar een lekkere taart voor de feestdagen? Een verjaardag vieren? Of wil je gewoon genieten van een heerlijke citroentaart? Wat je reden ook is, ik heb je!
Er zijn drie belangrijke obstakels bij het maken van een citroenmeringuetaart: een doorweekte taartbodem, een waterige citroenvulling en/of een treurige meringue. Laten we ze allemaal doornemen.
Je gaat de taartbodem gedeeltelijk blind bakken, hoe je dat doet lees je hieronder in het recept.
Citroen meringue taartvulling is eigenlijk een lemon curd. Je kunt deze zelf maken of zelf kopen. Hoewel de vulling van de citroenmeringuetaart heerlijk romig moet zijn, willen we ook dat deze stevig genoeg is om enigszins netjes te snijden.
Meringue-topping: Klop de eiwitten tot zachte pieken, voeg dan de suiker beetje bij beetje toe en klop vervolgens tot stijve pieken.
Zorg ervoor dat de kom die je gebruikt volledig schoon en vetvrij is.
Het beste is om de meringue pas vlak voor het serveren te maken en op de taart te doen.
Het eiwit gaat namelijk uitlopen in de koelkast en dat wil je niet.
Het beste kan je het eiwit met een crème brûlée brander even aanbranden.
Tips:
Het beste is om de citroen meringue taart op de dag zelf te serveren. Je kunt ook de bodem met vulling al een dag van tevoren maken en het eiwitschuim er op de dag zelf op doen. Bewaar hem liever niet in de koelkast omdat het schuim anders nat wordt.
Geen crème brûlée brander? Zet de taart dan een paar minuutjes onder de grill in de oven.
Extra nodig: quichevorm 24 centimeter, bakpapier, steunvulling, crème brûlée brander.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Citroen meringue taart:
Ingrediënten
- 1 rol )230 gr) vers taartdeeg
- 1 el olie
- 2 potten (320 gr) lemon curd
- 4 eiwitten
- 1 el citroensap
- 125 gr suiker
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚ C en vet de quichevorm licht in met een beetje olie.
- Leg het deeg over de quichevorm en druk het vervolgens met uw duim stevig in de bodem.
- Snijd het overtollige deeg af met een mes, maar laat een beetje deeg overhangen zodat het kan krimpen. Prik de bodem helemaal in met een vork.
- Kreukel een stuk bakpapier tot een bal. Vouw weer uit elkaar en leg op de bodem. Verdeel hier de steunvulling op. Bak de bodem 15 minuten in de oven.
- Haal het daarna uit de oven, verwijder de steunvulling en het bakpapier en bak de vorm nogmaals ongeveer 15 minuten in de oven tot het deeg lichtbruin is.
- Haal de taartbodem uit de oven en laat het vervolgens helemaal afkoelen. Haal de afgekoelde bodem uit de vorm. Verdeel de lemon curd over de krokante bodem.
- Meringue maken: Maak een mengkom schoon te maken en daarna vetvrij door het in te smeren met wat citroensap.
- Klop de eiwitten in de kom stijf en voeg tijdens het mixen steeds een beetje suiker toe. Als er mooie glanzende pieken zijn ontstaan is de meringue goed.
- Verdeel het met een spatel over de afgekoelde citroenvulling en probeer kleine piekjes te maken. Brand als laatste met een crème brûlée brander de piekjes licht bruin.