Op een makkelijke lavendelsiroop maken om te gebruiken in bijvoorbeeld heerlijke cocktails. Ben je op zoek naar een lekkere manier om iets extra’s toe te voegen aan je cocktails, mocktails, drankjes en lattes? Nou, zoek niet verder!
Deze zelfgemaakte lavendelsiroop voor cocktails is snel en gemakkelijk te maken. Het voegt de perfecte vleugje bloemige tonen en lavendelsmaak toe aan jouw dranken, taarten of desserts. Deze unieke zoete, zelfgemaakte siroop zit boordevol een geweldig aroma en een licht bloemige smaak van de gedroogde lavendelknoppen en zal je favoriete drankje naar een hoger niveau tillen!
Lavendel
Je hebt gedroogde lavendel nodig, zorg ervoor dat uw lavendel van culinaire kwaliteit is die geschikt is om mee te koken. Ik heb de mijne gekocht bij Van Beekum. Het is geurig en krachtig zonder overweldigend en ik kan het voor meerdere gerechten gebruiken. Ik vind het kopen van gedroogde lavendel eenvoudiger dan het oogsten van verse lavendelbloesems. Ik kweek mijn eigen lavendel, maar ik heb meer bloemen nodig om er iets mee te maken.
In plaats daarvan kan u biologische verse lavendelbloesems gebruiken. Je hebt drie tot vier eetlepels nodig. Wees voorzichtig met het gebruik van te veel lavendel, anders kan de eenvoudige siroop bitter of zeepachtig worden. Gebruik geen essentiële olie van lavendel, aangezien deze over het algemeen gemaakt is voor geur en niet voor interne consumptie.
Roer een snufje butterfly pea poeder erdoor voor een blauwe tint. Voeg een vleugje citroensap toe als je wilt dat het paars wordt.
Maken
Zo maak je deze eenvoudige zelfgemaakte lavendelsiroop voor cocktails:
Combineer water, rietsuiker en gedroogde lavendelknoppen in een kleine tot middelgrote pan. Verwarm op middelhoog vuur en roer af en toe zachtjes tot de suiker volledig is opgelost. Laat het mengsel niet koken!
Verwarm het water en de suiker zachtjes. Houd het vuur laag tot laag medium om te voorkomen dat het mengsel kookt en karamellisatie of kristallisatie vormt. Roer voorzichtig en af en toe, vermijd het mengsel krachtig of vaak te roeren.
Haal de siroop van het vuur, laat hem 30 minuten staan en proef hem. Als je wilt dat hij sterker is, wacht dan nog eens 30 minuten en giet hem dan door een fijne zeef. Herhaal dit een of twee keer om eventuele lavendel die er doorheen is geglipt, op te vangen.
Laat het maximaal vier weken in de koelkast staan, of maximaal een week bij kamertemperatuur.
Gebruiken
Eenvoudige lavendelsiroop kan op veel manieren worden gebruikt, van het maken van zelfgemaakte lavendelfrisdrank tot het zoeten van koude dranken, limonade, cocktails zoals deze Limoncello lavendel cocktail of ijsthee.
Of gebruik het om meloenbolletjes met lavendelsiroop en munt op smaak te brengen.
Gebruik het als siroop op een cake om het vochtig te houden en smaak toe te voegen. Prik na het bakken van de cake gaatjes in de bovenkant met een caketester en bestrijk de eenvoudige lavendelsiroop er lichtjes mee.
Tips:
Extra nodig: kookpan, spatel, zeef, glazen fles
En als je de smaak van siroop maken te pakken hebt, probeer dan ook eens deze Vlierbloesemsiroop
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.