Ik vond bij het opruimen van mijn hele grote voorraadkast nog een pot bulgur. Ik ben gek op bulgur, maar het was al een tijdje geleden dat ik iets met bulgur bereid had. Goed excuus om weer met bulgur aan de slag te gaan. Ik heb het nu verwerkt in deze heerlijke lauwwarme bulgur salade met paddenstoelen. Je kunt het warm, lauwwarm en zelfs koud serveren. Lekker als lunch, bijgerecht of zelfs als vegetarische hoofdmaaltijd.

 

Bulgur

 

Granen zoals bulgur worden steeds populairder in ons land. Bulgur wordt meestal gemaakt van durum, de korrels worden gestoomd, gedroogd en daarna gebroken of grof gemalen. Het wordt vooral gebruikt in de Arabische, Turkse en mediterrane keuken.
Bulgur heeft een licht notige smaak en zit barstensvol met vezels, eiwitten, vitamines, mineralen en langzame koolhydraten. Deze laatste zorgen ervoor dat je lekker lang verzadigd bent. Het is een mooie vervanger van rijst, pasta, etc.

 

Deze bulgur salade met paddenstoelen is een lekkere en gezonde salade vol smaak, vezels en eiwitten. Salades met granen erin zijn het hele jaar door lekker, vooral gecombineerd met verschillende soorten groenten of paddenstoelen.
Kook de bulgur net gaar zodat het nog een lekkere ‘bite’ heeft.

 

En ik heb nog meer lekkere recepten met bulgur voor jullie:

 

Turkse bulgursalade Kisir
Bulgur met pikante saucijzen en groene asperges
Dorade met za’atar kruiden salsa en bulgur
Bulgur met kikkererwten en geglaceerde wortelen
Risotto van bulgur met aardpeer
Bulgursalade met haring
En in een zoet gerecht zoals deze heerlijke Bulgur met Griekse yoghurt en zuidvruchten

 

Paddenstoelen

 

Ik heb voor dit recept kastanjechampignons gebruiken. Deze hebben meer smaak dan de witte champignons, daarom gebruik ik ze graag.
Je roostert de paddenstoelen met de uien in de oven, daarna druk je ze plat en roostert ze nog even onder de grill. Paddenstoelen op deze manier zijn superlekker in de salade, maar je kunt ze ook zoals tapas serveren.

 

Tips:

 

Je kunt de bulgur eventueel al een dag van tevoren koken, laat dan afkoelen voordat je het in de koelkast bewaart. Haal het op tijd eruit zodat het op kamertemperatuur kan komen.

Ik heb een bol burrata met truffel gebruikt in de salade, dat was een lekkere combinatie met de paddenstoelen. Ook heb ik nog een beetje truffelolie in plaats van olijfolie verwerkt in de salade. Maar je kunt ook gewone burrata, mozzarella of geschaafde oude kaas of Parmezaanse kaas gebruiken hiervoor in de plaats.

De salade kan je ongeveer 5 dagen bewaren in de koelkast.

 

 

Recept Lauwwarme bulgur salade met paddenstoelen: