Kruidige appelcompote is een snelle en gemakkelijke fruittopping die ongelooflijk goed smaakt. Ik vind compote lekkerder dan appelmoes omdat in de compote nog stukjes appel zitten.
Gekruid met aromatische kaneel, kardemompoeder, gemberpoeder en oranjebloesemwater
is deze compote de perfecte finishing touch op pannenkoeken, wafels of vanille-ijs.
Maar ook heerlijk bij kip, kalkoen of varkensvlees of eet het zo als toetje.
Wat is een compote?
Appelcompote is een makkelijk recept dat smaakt als de kleverige heerlijkheid van de binnenkant van een appeltaart, maar dan zonder al het werk. Met andere woorden, het is een stevige saus met de warme smaken van de herfst.
Soorten appels die je kunt gebruiken
Er zijn ontzettend veel verschillende appelsoorten te koop in ons land. In principe zijn alle soorten zoetzure appels te gebruiken voor appelcompote, maar de ene soort is gewoon beter dan de andere.
Ik heb ontdekt dat u een onweerstaanbare compote kunt maken door een combinatie van moes- en handappels te gebruiken.
Als de appel niet al te zoet is en niet te zuur, maar sappig en stevig, kan er meestal goede appelcompote van gemaakt worden.
Je kunt Goudrenet (moesappel), Granny Smith, Jonagold, Elstar, Braeburns en Pink Lady appels gebruiken.
Meer overheerlijke appelrecepten:
Appel crumble
Kwarkcake met appel
Appel en peer compote
Grootmoeders appeltaart
Appeltaart muffins met rozijnen
Franse appeltaart
Appel custardpudding uit de oven
Chutney van appel en rozijnen
Bladerdeeg appelkransjes
Appelbollen
Tips:
De grootte van ten minste drie van de appels moet groot genoeg zijn zodat de stukken hun vorm behouden wanneer ze worden gekookt. Ik snijd graag een van de appels in kleinere stukken om een verscheidenheid aan texturen te krijgen. Dit is echter een optionele stap.
Om de suiker volledig te elimineren, gebruik je een zoetere appelsoort. Daarnaast kan je de suiker in gelijke delen vervangen door ahornsiroop, honing, agave of een suikervervanger.
Eenmaal gemaakt en afgekoeld tot kamertemperatuur, bewaar je het afgedekt in de koelkast gedurende maximaal 5 dagen of in een diepvriesbakje in de vriezer gedurende 2-3 maanden.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.