Ik koop nooit een kant-en-klare schnitzel bij de slager. Vind de kruiden die ze gebruiken niet lekker en verder weet je ook niet wat er mee gedaan is. Liever maak ik het zelf en kruid het naar eigen wens. Ik heb nu een heerlijke kipschnitzel met spätzle en paddenstoeltjes gemaakt. Origineel komt de schnitzel uit Oostenrijk (Wiener Schnitzel) en wordt gemaakt van een mager stukje kalfsvlees. Het vlees wordt heel dun geslagen en dan gepaneerd met meel, ei en paneermeel.
Spätzle
Spätzle is ook zo’n typisch Oostenrijks gerecht, vond het leuk om dit te serveren bij de schnitzel. Het wordt ook veel gegeten in Duitsland, Zwitserland en zelfs Tjechië. Het is een soort deeg wat door een grove zeef gehaald wordt waardoor er sliertjes ontstaan. Je kunt dit wel in de meeste grote supermarkten vinden. Het heeft op zich weinig smaak, je moet het wel een beetje op smaak brengen met een sausje, spekjes, geraspte kaas of zoals ik gedaan heb met beukenzwammetjes en salie.
Tiroolse gerechten
En nog zo’n heerlijk Tirools gerecht is deze Kaiserschmarrn met dronken rozijnen
Tips:
- Omdat het vlees zo plat geslagen wordt, is het vaak een hele lap vlees op je bord. Daarom heb ik kleine kipfileetjes gebruikt.
- Door dit vlees zo plat te slaan is het heel snel gaar en heb je een lekkere malse schnitzel.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Kipschnitzel met Spätzle en Paddenstoeltjes:
Ingrediënten
- 2 kipfiletjes (à 75 gr)
- 2 el meel
- 1 ei, geklutst
- 100 gr panko
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 1 tl karwijzaadjes
- 1 tl knoflookpoeder
- peper en zout
- olijfolie
- roomboter
Erbij
- 100 gr spätzle
- 125 gr beukenzwammetjes
- 2 tenen knoflook, in plakjes
- 20 salieblaadjes
- peper en zout
Instructies
- Leg je hand op de kipfilet en snijd hem bijna doormidden. Vouw de kipfilet dan open.
- Leg de opengevouwen kipfilet tussen twee vellen huishoudfolie en sla de kipfilet plat tot ongeveer een 1/2 centimeter.
- Leg drie borden klaar met op één het meel, eentje met het geklutst ei en eentje met panko. Meng door de panko de gerookte paprikapoeder, karwijzaadjes, knoflookpoeder en peper en zout.
- Wentel de schnitzels eerst door de bloem, klop het overtollige bloem dan af. Wentel het dan aan beide kanten door het ei en daarna door de panko.
- Verhit een grote koekenpan met een scheut olijfolie en een klontje roomboter. Zet het vuur middelhoog en bak de schnitzels in 3 minuten per kant goudbruin en gaar.
- Kook ondertussen de spätzle volgens aanwijzing op de verpakking. Giet het af en laat uitlekken.
- Verhit in een koekenpan een scheut olijfolie en bak hierin de beukenzwammetjes samen met de knoflook en salie. Meng als laatste de gekookte spätzle toe.


