Je hebt waarschijnlijk wel eens Kip Madras klaargemaakt met een pak wereldgerechten van een bepaald merk. Maar ik heb hier een recept voor jou maar dan zonder dit pak. Dit is ook een snel te maken Kip Madras recept, maar eentje met veel minder smaak- en geurstoffen en E-nummers.

 

Madras

 

Wij zijn gek op curry’s uit India en Madras is daar een van. Het is een vrij pittige curry, mooi roodbruin van kleur door het gebruik van tomaten en chilipoeder. Er wordt vaak yoghurt door gebruikt om de pittigheid iets af te vlakken, ik heb kokosmelk hiervoor in de plaats gebruikt in de currysaus.

 

Deze curry komt uit het zuiden van India en dankt zijn naam aan de stad Madras. Echter kent men in India niet te term Madras curry, dit is door de Engelsen verzonnen die destijds deze curry meenamen naar hun eigen land. De Britse Madras curry is dus eigenlijk anders dan de authentieke curry uit India.

 

Er bestaan veel Madras curry varianten en dit is de mijne. Je kunt de curry maken met kip, lams- of rundvlees of vis en natuurlijk ook vegetarisch. Om deze currypasta zelf te maken heb je nogal veel specerijen en kruiden nodig zoals koriander, fenegriek, mosterdzaadjes, komijnzaadjes, venkelzaad, peper, kaneel, kruidnagel, kurkuma, kardamom, chili, knoflook, gember, knoflook, tamarinde en anijs. Hierdoor ontstaat de zuur/zoete, hartige en aardse smaak van deze curry.
Een goed alternatief hiervoor zijn de Euroma Jonnie boer curry madras kruidenmix* of Patak’s kruidenpasta Madras.

 

Wat eten we erbij

 

Je kunt er witte rijst bij serveren, ik heb nog doperwtjes en verse kruiden door de rijst gedaan. Ook raita is er lekker bij. Dit is een soort frisse saus gemaakt van Griekse yoghurt, geraspte komkommer en knoflook, verse munt en citroen.
Maar pappadums of een zelfgemaakt naanbrood is er ook erg lekker bij.

 

Tips:

 

Ben jij ook zo gek op dit soort curry’s? Maak dan ook eens deze Kashmiri kip met abrikozen, Indiase Butter Chicken of Thaise Massaman curry met kip.

 

 

Recept Kip Madras: