Kip Madras

Je hebt waarschijnlijk wel eens Kip Madras klaargemaakt met een pak wereldgerechten van een bepaald merk. Maar ik heb hier een recept voor jou maar dan zonder dit pak. Dit is ook een snel te maken Kip Madras recept, maar eentje met veel minder smaak- en geurstoffen en E-nummers.

 

Madras

 

Wij zijn gek op curry’s uit India en Madras is daar een van. Het is een vrij pittige curry, mooi roodbruin van kleur door het gebruik van tomaten en chilipoeder. Er wordt vaak yoghurt door gebruikt om de pittigheid iets af te vlakken, ik heb kokosmelk hiervoor in de plaats gebruikt in de currysaus.

 

Deze curry komt uit het zuiden van India en dankt zijn naam aan de stad Madras. Echter kent men in India niet te term Madras curry, dit is door de Engelsen verzonnen die destijds deze curry meenamen naar hun eigen land. De Britse Madras curry is dus eigenlijk anders dan de authentieke curry uit India.

 

Er bestaan veel Madras curry varianten en dit is de mijne. Je kunt de curry maken met kip, lams- of rundvlees of vis en natuurlijk ook vegetarisch. Om deze currypasta zelf te maken heb je nogal veel specerijen en kruiden nodig zoals koriander, fenegriek, mosterdzaadjes, komijnzaadjes, venkelzaad, peper, kaneel, kruidnagel, kurkuma, kardamom, chili, knoflook, gember, knoflook, tamarinde en anijs. Hierdoor ontstaat de zuur/zoete, hartige en aardse smaak van deze curry.
Een goed alternatief hiervoor zijn de Euroma Jonnie boer curry madras kruidenmix* of Patak’s kruidenpasta Madras.

 

Wat eten we erbij

 

Je kunt er witte rijst bij serveren, ik heb nog doperwtjes en verse kruiden door de rijst gedaan. Ook raita is er lekker bij. Dit is een soort frisse saus gemaakt van Griekse yoghurt, geraspte komkommer en knoflook, verse munt en citroen.
Maar pappadums of een zelfgemaakt naanbrood is er ook erg lekker bij.

 

Tips:

 

Ben jij ook zo gek op dit soort curry’s? Maak dan ook eens deze Kashmiri kip met abrikozen, Indiase Butter Chicken of Thaise Massaman curry met kip.

 

 

Recept Kip Madras:

Kip Madras. Deze heerlijke Indiase curry kan jij heel makkelijk zelf maken zonder pakjes en zakjes, maar wel met een Madras kruidenmix of paste.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Indiaas
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 kipdijfilets
  • 1 grote ui
  • 3 tomaten
  • 3 el zonnebloemolie
  • 1-2 el Madras curry kruiden*
  • 200 ml kokosmelk
  • peper en zout
  • 4 takken koriander
  • 300 gr basmati rijst
  • 100 gr doperwtjes
  • 1 el gehakte korianderblaadjes
  • 1 el gehakte verse munt

Instructies
 

  • Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking en kook de laatste minuut de diepgevroren erwtjes mee.
  • Snijd de kipdijfilets in blokjes, snipper de ui en snijd de tomaten in stukken.
  • Bak de ui glazig in een grote bakpan of wok in de olie. Voeg dan de kipstukjes toe en bak deze aan op hoog vuur. Voeg de Madras kruiden toe en bak dit even mee.
  • Doe dan de tomaten bij de kip en bak dit even mee. Giet dan de kokosmelk erbij en breng aan de kook. Laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken tot de kip gaar is.
  • Als de saus te dik lijkt te worden, doe er dan nog wat water bij. Breng, indien nodig, nog op smaak met peper en zout.
  • Giet de rijst af en meng de gehakte kruiden erdoor.
  • Serveer de pan met de curry op tafel en garneer met de korianderblaadjes.

4 reacties

  1. Dankjewel Henny, altijd leuk om te horen dat een recept lekker gevonden wordt.
    Groetjes, Hanneke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating