Jam van bloedsinaasappels

Bloedsinaasappels….ik ben er gek op. En als ze in het seizoen zijn, koop ik ze zo vaak en zoveel mogelijk. Je zult daarom diverse recepten met bloedsinaasappel op de site vinden, zoek ze maar eens op. Ik had denk ik ongeveer de laatsten van het seizoen te pakken en daar wilde ik iets bijzonders van maken. Het is jam van bloedsinaasappels geworden, nu kan ik nog een tijdje nagenieten van deze heerlijke sinaasappel.

 

Bloedsinaasappels

 

Bloedsinaasappels zijn maar kort in het seizoen. Vanaf december tot en met maart zijn ze meestal verkrijgbaar. Het is geen gewone sinaasappel en hij smaakt ook heel anders. Het heeft prachtig rood vruchtvlees en is een tikkeltje fris zuur.
Deze sinaasappel is niet lang houdbaar, eet ze daarom snel op. Ze zijn wel wat moeilijk te schillen, maar dat mag jou niet weerhouden deze heerlijke bloedsinaasappels te eten. De meeste bloedsinaasappels komen van Sicilië. Er zijn verschillende soorten, de ene is helemaal rood van binnen en de anderen hebben oranje/rood vruchtvlees.

 

De jam van bloedsinaasappels is een ware traktatie en het heeft ook nog eens een prachtige kleur. Gebruik het op een beschuitje, geroosterde boterham of op een kommetje yoghurt. Of gebruik het in een heerlijke kruimeltaart en de jam is ook lekker in een cruffin of croissant.
Je kunt de jam in een jampotje of weckpotje ongeveer drie weken goed houden in de koelkast.

 

De sinaasappelpartjes snijden** voor deze jam kost even wat tijd. Snijd hiervoor met een scherp mes de bovenkant en de onderkant van bloedsinaasappels af. Zet de bloedsinaasappels op de snijplank en snijd van boven naar beneden in een ronde beweging de schil met het wit eraf. Neem de sinaasappel in je hand en snijd het vruchtvlees tussen de vliesjes eruit (zie foto’s gallery). Knijp het overgebleven uit voor wat extra sap.

 

Tips:

 

Ik gebruik meestal Van Gilse geleisuiker speciaal* voor het maken van jam. Met deze suiker hoef je veel minder suiker te gebruiken om jam te maken en is de jam minder zoet. Daarnaast is de kooktijd ook heel erg kort.

Ik heb ook nog een heerlijk recept voor Bloedsinaasappel marmelade voor jullie.

 

 

Recept Jam van bloedsinaasappels:

Jam van bloedsinaasappels. Ik had de laatste bloedsinaasappels van het seizoen gekocht en daar deze heerlijke jam van gemaakt. Kan ik nog langer genieten.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Ontbijt, Sauzen/Dips, Zoete lekkernijen
Keuken Engels
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 1,5 kg bloedsinaasappels
  • geleisuiker speciaal*
  • ½ citroen
  • 1 vanillestokje

Instructies
 

  • Snijd de schil van de bloedsinaasappels en snijd de partjes eruit**. Weeg de partjes en het opgevangen sap en doe het in een pan.
  • Bereken hoeveel geleisuiker erbij moet en doe dit in de pan bij de sinaasappelpartjes.
  • Pers de citroen uit boven de pan. Snijd de vanillepeul doormidden en schraap de zaadjes eruit. Doe dit ook in de pan.
  • Zet de pan op het vuur en breng het al roerend aan de kook. Kook het al roerend ongeveer 10 minuten (of langer als je gewone geleisuiker gebruikt). Hoe langer je het kookt, hoe dikker de jam wordt.
  • Lepel het mengsel dan in een weck- of jampotje(s) en laat het hierin afkoelen.
  • Bewaar de jam in de koelkast.

4 reacties

  1. Hallo Culinea, prima recept van deze heerlijke jam ik zit op dit moment in Spanje en heb bloedsinaasappelen van de markt meegenomen niet wetende dat ze er maar een paar maanden per jaar zijn!!!en dacht wat zal ik daar eens van maken en zag dit recept En ben aan de slag gegaan het snijden van de partjes ging goed met een scherp mes haalde ik de partjes er zo uit bedankt ervoor!! groetjes Els.

  2. Hoi Els, fijn om te horen. Ja helaas zijn deze sinaasappels maar een paar maanden in het seizoen, maar met de jam kan je er nog wat langer van genieten.
    Groetjes, Hanneke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating