Mijn vader vond het geweldig om een Indonesische rijsttafel te maken voor ons. Dagen van tevoren was hij dan bezig met marineren en voorbereiden. En we moesten wel allemaal komen eten op zondag, het liefst met zoveel mogelijk aanhang. Dit was echt zijn ding. Mijn moeder die ook top kon koken (zij was de eerste Nederlandse vrouwelijke meester chef), liet hem lekker zijn gang gaan. Helaas is papa maar 51 geworden en heeft hij niet meer meegemaakt hoe ik nu culinair bezig ben. Maar ik laat hem voortbestaan door zijn recepten eer aan te doen. Zo ook deze Indonesische Ajam Pedis.
Sweet memories!
Ajam Pedis
Ajam Pedis oftewel hete Indonesische kip, kan je zo spicy maken als je zelf wilt door een of meer rode pepers te gebruiken. Vroeger was ik gek op hete gerechten, maar na mijn gastric sleeve operatie trek ik het hele pittige helaas niet meer. Dus iets minder pedis dan maar.
Ik ga mijn moeder vragen welke Indonesische recepten (die ik nog niet op de site heb staan) hij nog meer maakte. Jullie kunnen dus nog wel een paar voorbij zien komen in de toekomst.
De basis voor veel Indonesische recepten is een boemboe. Dit is een kruiden/specerijenmengsel welke origineel in een vijzel werd gemaakt. Meestal zit er ui en knoflook in, daarnaast rode pepers en andere Oosterse kruiden.
Nu kan je tegenwoordig heel veel kant-en-klare boemboe (kruidenpasta’s) kopen, maar zelf maken is toch wel het lekkerst. Dus neem er even de tijd voor en maak dit zelf. Natuurlijk hoef je dit niet in een vijzel te doen, maar gooi je alles in je keukenmachine of mix je het met een staafmixer. Gemak dient de mens in deze.
Tips:
Serveer gekookte witte rijst en Sajoer boontjes erbij eventueel aangevuld met Komkommer in zoetzuur en Atjar.
Zoek op de site onder Indonesische Keuken en je zult nog meer heerlijke gerechten vinden.
ThaYapeMan
september 15, 2021 @ 12:27 pm
Erg lekker, vooral met de tomaat in plaats van tomatenpuree. Voorzichtig met de Ketjap Manis?!
Hanneke de Jonge
september 18, 2021 @ 7:55 am
Beste Jaap, fijn om te vernemen. Je kunt er meer ketjap in doen als je dit lekker vindt.
jan eikenboom
juli 16, 2022 @ 7:26 am
Door de toevoeging van kecap manis lijkt dit meer op Ayam Kecap dan Ayam Pedis. Weet je het zeker?
Hanneke de Jonge
juli 18, 2022 @ 9:25 am
Hoi Jan, het is toch echt Ayam Pedis. Mvg, Hanneke
Gerard van Rossum
september 6, 2022 @ 2:31 pm
In het recept hebben ze het over kecap asin en niet over kecap manis. Wezenlijk verschil lijkt me. Maar het smaakte ons prima.
Hanneke de Jonge
september 7, 2022 @ 11:42 am
Dankjewel Gerard, leuk om te horen dat het gesmaakt heeft.