Indiase Butter Chicken

Butter chicken stond al heel lang op mijn todo kooklijstje en toen ik een aflevering van MasterChef Australië zag waar ze deze kip moesten maken om in de wedstrijd te blijven wist ik het zeker. Nu ga ik deze Indiase Butter Chicken oftewel Makhani kip maken. Bij MasterChef kregen ze er 2,5 uur! voor om deze kip te bereiden, dat gaan wij thuis natuurlijk niet doen. Dus een iets eenvoudiger versie heb ik ervan gemaakt, maar het blijft wel een recept wat jouw aandacht vraagt.
Bedenk wel ruim van te voren dat je deze butter chicken wilt maken, de kip moet namelijk wel ff marineren. Je kunt dat een uurtje van te voren doen, maar ik heb het de hele nacht in de koelkast laten marineren. Hierdoor krijgt de kip nog meer smaak en wordt hij nog malser door de marinade.
Het is een heerlijke romige Indiase curry geworden met een lekkere smaak van de specerijen. De naam butter chicken zegt het natuurlijk al, er gaat een flinke klont boter in. Serveer het met roti of naan brood en eventueel een groene chutney.

 

De kip moet eigenlijk gegrild worden op een barbecue, maar ik heb het in de oven gegrild. Je kunt ook een goede grillpan hiervoor gebruiken.
Voor de rokerige smaak in deze curry heb ik gerookte paprikapoeder gebruikt. Neem hiervan wel het blikje waar dulce op staat, anders wordt het wel heel erg pittig!

 

Groene chutney

 

Als je er groene chutney bij wilt serveren, dan kan je hier het recept ervoor vinden.

Indiase Butter Chicken. Dit gerecht stond al heel lang op mijn te koken lijstje en nu heb ik het dan eindelijk gemaakt. Oh wat lekker is dat zeg!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Indiaas
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kg kipfilet
  • 5 el Griekse yoghurt
  • 2 el citroensap
  • 2 teentjes knoflook, geraspt
  • 1 el garam masala kruiden
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl zout
  • zonnebloemolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 5 teentjes knoflook, geraspt
  • 2 el garam masala
  • 1/2 tl gerookte paprikapoeder
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  • 50 gr cashewnoten
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 blik kokosmelk
  • 50 gr roomboter
  • 6 roti's
  • 4 takken koriander
  • kokossnippers

Instructies
 

  • Snijd de kipfilets in blokjes van ongeveer 4 centimeter.
  • Maak de marinade door alle ingrediënten hiervoor te mengen in een grote kom.
  • Meng de kipblokjes goed door de marinade, zet dit afgedekt een uur of nog liever een nacht in de koelkast.
  • Zet de grill aan van je oven. Bekleed een ovenplaat met aluminiumfolie.
  • Voor de saus zet je een pan met een scheut olie op middelhoog vuur. Bak hierin de uien goudbruin in ongeveer 10 minuten. Voeg nu de knoflook toe en bak nog even mee.
  • Doe nu de garam masala kruiden, gerookte paprikapoeder, kaneelpoeder, zout en cashewnoten erbij en bak dit ook even mee.
  • Giet dan het blikje tomatenblokjes en de kokosmelk erbij en laat dit ongeveer 10 minuten pruttelen. Pureer daarna de saus tot een gladde saus en giet dit weer in de pan.
  • Leg de kipstukjes op de ovenplaat en grill ze vlak onder de grill van de oven gaar en goudbruin aan beide kanten. Of grill ze in de grillpan op hoog vuur.
  • Als de kip klaar is doe deze dan in de saus en laat nog even staan op laag vuur. Voeg als laatste de roomboter toe en meng dit door de saus.
  • Bestrooi het gerecht met korianderblaadjes en kokossnippers en serveer met de roti.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating