Carrillada Iberico Varkenswangen Recept | In Rode Wijn

Het klassieke Spaanse gerecht carrillada de cerdo is gestoofde varkenswangetjes. Dit recept wordt gemaakt met het Spaanse Iberico varkensvlees. De varkenswangen zijn mooi gemarmerd en blijven daardoor super sappig tijdens het langzaam stoven. Daarom noem ik dit gerecht Iberico varkenswangen in rode wijn. Een heerlijk stoofgerecht voor in het najaar of winter.

Carrillada

Vlees dat in de mond smelt, zo lekker dat je het zeker wilt proberen! Doordat de wangetjes lekker gemarmerd zijn en lang sudderen, krijg je superzacht vlees. Bestel het eens als je in Spanje bent of maak het snel thuis. Maar wat is carrillada precies?

Het gerecht komt oorspronkelijk uit Madrid en wordt gemaakt van wangen. Dit kunnen wangen van een koe (ternera) of een varken (cerdo) zijn. Het vlees wordt een paar uur gestoofd in Spaanse rode wijn en bouillon met ingrediënten zoals ui, wortel, paprika, aardappel, knoflook, tijm en laurier.

Varkenswangen

Laat je niet afschrikken door de naam wangen; als je dit vlees lekker lang stooft, weet je niet wat je proeft. Het is echt superlekker, gewoon proberen! Voordat je het vlees gaat bereiden, moet je het vlies dat om de wangen zit verwijderen. Neem hier even de tijd voor. Snijd met een scherp mesje het vlies* zodanig los dat je het kunt vastpakken en er voorzichtig vanaf kunt trekken. Of vraag jouw slager of hij dit voor je kan doen.

Iberico

Als je dan een keer varkensvlees eet, kies dan voor het prachtige Spaanse Iberico varkensvlees. Dit ras staat bekend als het beste varkensras ter wereld, de wagyu onder de varkens. Het vlees heeft een hoge concentratie intramusculair vet, oftewel het is goed gemarmerd vlees. Dit zorgt voor een heerlijke smaak. Omdat het vlees een hoog percentage onverzadigde vetzuren bevat, is het ook nog eens goed voor ons.

Stoofvlees

Omdat stoofvlees altijd lang nodig heeft, maak je natuurlijk geen kleine porties. Bereid het voor meerdere personen of vries porties in, zodat je altijd een voorraadje stoofvlees in de vriezer hebt. En ik heb nog veel meer lekkere stoofvleesgerechten voor je. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

Tip

Er bestaan heel veel originele recepten van dit klassieke gerecht. Dit is mijn versie, samen met die van mijn broertje die 30 jaar chef-kok op Ibiza is geweest.

Carrillada iberico varkenswangen recept:

Carrillada iberico varkenswangen in rode wijn. Het heerlijke klassieke Spaanse gerecht carrillada de cerdo is gestoofde varkenswangetjes.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 30 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst, Tapas/Hapjes/Snacks
Keuken Spaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kg varkenswangen
  • 1 el bloem
  • peper en zout
  • olijfolie
  • 2 grote rode uien
  • 1 rode paprika
  • 1 flinke wortel
  • 2 teentjes knoflook
  • 750 ml rode wijn
  • 750 ml runderbouillon
  • 5 takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 750 gr krieltjes met schil
  • 4 takken peterselie

Instructies
 

  • Maak de wangetjes schoon* zoals hierboven omschreven. Dep het vlees dan droog en bestrooi het met bloem, peper en zout.
  • Snijd de uien en de paprika in kleine blokjes. Schil de wortel en snijd deze ook in kleine blokjes. Hak de knoflook fijn.
  • Bak de wangetjes rondom even goudbruin aan in olijfolie in een hete (stoof)pan. Haal ze er -daarna weer uit.
  • Doe de ui, paprika, wortel en knoflook in de pan en bak dit in ongeveer 10 minuten aan op middelhoog vuur. Voeg de wangetjes weer toe en giet de wijn en bouillon erbij.
  • Leg de tijm en laurier erin, roer even goed door en breng aan de kook. Leg een deksel op de pan en laat dit 2 ½ uur lekker pruttelen.
  • Spoel de krieltjes schoon en doe ze ook in de pan en laat het nog 30-45 minuten stoven zonder deksel tot het vlees super gaar is en de krieltjes zacht zijn.
  • Als het goed is, is de saus in de pan lekker ingekookt. Zo niet, haal het vlees en krieltjes dan uit de pan, zet het vuur hoog en laat het vocht lekker inkoken tot een dikke jus.
  • Garneer met gehakte peterselie en serveer de pan op tafel en laat iedereen zelf zijn bordje opscheppen. Lekker met een stuk brood en/of een groene salade erbij. Buen Provecho!

6 reacties

  1. Geweldig lekker, ik heb het in catalonie gegeten, t smelt in de mond. Wel meer knoflook gebruiken en n Spaans pepertje.

  2. Hallo Carool, leuk om te horen. En meer knoflook en Spaanse peper is altijd goed natuurlijk.
    Groeten, Hanneke

  3. Ik heb een vraag. Bij de ingredienten wordt de appel niet genoemd. Ik zie deze pas in de beschrijving van het stappenplan.
    Is het nog van belang wat voor appel gebruikr wordt (zuur, zoet)?

  4. Hoi Ron, dankjewel voor jouw vraag. De appel gaat er niet in, weet ook niet hoe die er ineens tussen gekomen is in het recept 🙂
    Zal het recept aanpassen.
    Groetjes, Hanneke

  5. Reeds de 2de maal dat ik het klaarmaak met kerst. Ongelooflijk lekker. Een vraagje: wat doe je met de peterselie?

  6. Dankjewel Hilde, superleuk om te horen. Oeps de peterselie vergeten! Die hak je fijn en daar bestrooi je het gerecht mee.
    Fijne 2e Kerstdag en culinaire groetjes, Hanneke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating