Goed ontbijten is heel belangrijk, een goed begin is namelijk het halve werk. Deze havermout met banaan en pindakaas maak je ’s avonds klaar, zet het in de koelkast en ’s morgens heb je een heerlijk en gezond ontbijtje klaar staan voor je. Overnight oats heet het zo mooi op z’n Engels.
Deze havermout kost slechts 5 minuten voorbereidingstijd! Het is een makkelijk, gezond ontbijt, perfect voor drukke dagen.
Overnight oats zijn het beste make-ahead ontbijt. Ze zijn gezond, vullend en kunnen naar wens worden aangepast. Bovendien kunnen ze niet eenvoudiger zijn om te maken!
In plaats van boven een hete kookplaat te staan om havermout te maken, ‘gaart’ havermout ’s nachts zichzelf als het ware in je koelkast. Vijf minuten is echt alles wat je nodig hebt om ze te maken: meng de ingrediënten, roer en zet het potje dan in de koelkast.
Er is geen excuus om geen gezond ontbijt te nemen als het de avond ervoor maar 5 minuten kost om het klaar te maken!
Wat is er zo speciaal aan havermout?
Overnight oats zijn praktisch moeiteloos en hoeven niet te worden gekookt, dus het is gemakkelijk in te zien waarom ze zo populair zijn. Maar dat is niet het enige wat ze speciaal maakt!
Als je havermout een nacht laat weken, is het eigenlijk vergelijkbaar met het kookproces. Hoewel het langer duurt dan alleen het opwarmen van haver op het fornuis, breekt die weektijd het natuurlijke zetmeel van de haver af en vermindert het fytinezuurgehalte. Aangenomen wordt dat dit je lichaam helpt om de voedingsstoffen van haver optimaal te benutten.
Je kunt elke soort havervlokken gebruiken voor overnight oats, maar ik raad de volkoren fijne havervlokken aan. Ze hebben een stevigere textuur en houden goed stand nadat ze doorweekt zijn.
Tips:
Overnight oats wordt koud gegeten, rechtstreeks uit de koelkast. Maar als je geen fan bent van koude havermout, kun je ze opwarmen in de magnetron.
Om voldoende eiwitten binnen te krijgen gebruik ik ‘gewone’ melk, maar dit kan je natuurlijk vervangen door sojamelk of amandelmelk, etc. En voor de nodige eiwitten heb ik zelfgemaakte proteïne pindakaas gebruikt in dit ontbijtje.
Natuurlijk kan je een lekkere pindakaas uit de winkel hiervoor gebruiken, ze zijn er tegenwoordig in allerlei smaakjes. Maar ook lekker is de pindakaas zelf maken. Hoe je dat kan doen lees je hier*.
Wynona
januari 20, 2021 @ 9:39 pm
Super vullend en lekker ontbijt! Je kan er makkelijk twee ochtenden van eten en het is zo gemaakt. Ik kijk elke avond uit naar de volgende ochtend als ik weet dat dit in mijn koelkast staat! Ik blijf er gedurende de ochtend langer door gevuld en kan het echt aanraden! De honing vind ik niet heel erg nodig, dus die voeg ik niet toe en in plaats van kaneel doe ik er een beetje koekkruiden door.
Hanneke de Jonge
januari 21, 2021 @ 12:43 pm
Hoi Wynona,
Super leuk om te vernemen, dankjewel.
Prima dat je de honing weglaat en heerlijk met kaneel of de koekkruiden inderdaad.
Hans
februari 19, 2021 @ 10:23 am
Echt lekker, zou alleen wel ergens de voedingswaarde willen lezen haha
Hanneke de Jonge
februari 19, 2021 @ 2:31 pm
Hoi Hans, sorry ik ben geen dietiste, kan het je daarom niet vertellen.