Gumbo met kalkoen en chorizo

En weer een typisch Amerikaans gerecht, deze keer uit Louisiana. Deze staat is bekend om zijn Cajun keuken. Dit is een combinatie van West-Afrikaanse, Franse en Spaanse invloeden en het zijn kruidige en rustieke gerecht. Zo ook deze Gumbo met kalkoen en chorizo.
Waarschuwing vooraf…..neem er wel de tijd voor om deze Gumbo te maken.

 

Gumbo

 

Gumbo is een stoofgerecht, het zit tussen een soep en stoofpot in. Meestal bestaat het uit vlees, andouille worst, vis, sassefras kruiden, okra en een mengsel van ui, selderij en paprika. Ze denken dat de Franse Bouillabaisse de basis was van de gumbo. De gumbo wordt geserveerd met rijst.
Omdat het zo moeilijk is om in Nederland aan andouille worst en de sassefras kruiden te komen, heb ik de worst vervangen door chorizo. De andouille is een pittige gerookte varkensworst, ik denk dat de chorizo qua smaak het dichtste erbij komt.

 

De roux is erg belangrijk voor dit gerecht. Die wordt niet gemaakt van boter maar van olie. Dit wordt net zo lang gekookt tot de saus bruin wordt. Dit geeft dan ook de specifieke smaak en kleur aan de gumbo.

 

Cajun keuken

 

Deze keuken is een typische keuken uit Louisiana. Het staat bekend om zijn pittige en kruidige gerechten. Vooral cayenne peper wordt veel gebruikt. Ze zijn in deze streek gek op barbecueën, grillen, frituren en stoven.

 

Nog meer bekende gerechten uit Louisiana zijn Po’boy en Jambalaya.
Po’boy of Po’bo is een sandwich gemaakt van stokbrood en gevuld met gefrituurde vis of vlees, sla en pittige mayonaise.
In New Orleans wordt zelf jaarlijks een Po’boy festival georganiseerd.

Jambalaya lijkt een beetje op de Spaanse paella. Het is rijst, vis, kip en groenten bereid in een pan.

 

Tips:

 

Je kunt dit gerecht mooi gebruiken om overgebleven kalkoen erin te verwerken.
In plaats van kalkoenfilet, kan je natuurlijk ook kipfilet nemen.
Om het gerecht nog meer op smaak te brengen kan je ook een Cajun kruidenmix gebruiken.
Mocht je Gumbo overhouden, dan kan je dit ongeveer 3-4 dagen goed bewaren in de koelkast. Of vries het in, dan heb je nog een lekker portie voor een volgende keer.

 

 

Recept Gumbo met kalkoen en chorizo:

Gumbo met kalkoen en chorizo. Eindelijk heb ik eens een gumbo recept gemaakt voor hubbie. Als hij Amerika mist, dan tover ik een Amerikaans gerecht op tafel
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerechten
Keuken Amerikaans
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 3 selderijstengels
  • 1 grote ui
  • Olie
  • 200 gr chorizo worst
  • 250 gr kalkoenfilet
  • 100 gr rauwe garnalen
  • 1 rode paprika
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 ltr kippenbouillon
  • 1 takje tijm
  • 1 tl cayenne peper
  • 1 el Tabasco
  • Peper en zout
  • 1 bosje peterselie
  • Gekookte (zilvervlies)rijst
  • 50 ml zonnebloemolie
  • 60 gr bloem

Instructies
 

  • Maak eerst de roux: verwarm de zonnebloemolie in een pan. Voeg de bloem erbij en mix dit op laag vuur al roerend door elkaar tot het mengsel donkerbruin geworden is (30 minuten).
  • Snijd de selderijstengels en ui heel erg fijn (eventueel in je keukenmachine).
  • Snijd de chorizo in dunne plakken, de kalkoenfilet in kleine blokjes. Snijd de rode paprika in dunne repen en hak de knoflook fijn.
  • Bak in een wok of hapjespan de chorizo goudbruin, voeg dan de kalkoenblokjes toe en bak ze samen met de worst gaar. Doe dan de paprika, selderij en ui erbij en bak dit mee.
  • Giet ondertussen de bouillon bij de roux in de pan en meng dit tot een saus.
  • Doe dan het vlees en de groenten bij de saus en laat dit nog 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Proef of het voldoende op smaak is, voeg peper, zout en Tabasco naar smaak toe.
  • Serveer de Gumbo met de rijst in diepe borden of kommen en bestrooi met peterselie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating