Ik heb toch een heerlijk vegetarisch gerecht voor jullie. Deze gevulde geroosterde aubergines kan je in de oven bereiden of je roostert de aubergines op de barbecue. Je kunt het als vegetarische lunch of hoofdgerecht serveren, maar het is ook heerlijk bij een barbecue. Serveer er een lekker Turks brood bij en je hebt een complete maaltijd. Aubergines zijn nog nooit zo lekker geweest.
Aubergines
Eet jij wel eens aubergines, of weet je niet wat je ermee moet doen? Aubergines worden niet vaak zo gegeten in ons land en dat is jammer, want het is een veelzijdige groente.
De paarse vruchtgroente behoort tot de nachtschadegroenten net zoals de aardappel, paprika, tomaat en Spaanse peper. Vooral in de Middellandse Zee landen wordt deze groente veel gebruikt in de keuken.
De aubergine heeft weinig smaak van zichzelf, waardoor je deze groente op heel veel verschillende manieren kunt toepassen. Omdat het vruchtvlees alles opzuigt als een spons, kan je hier heel veel smaakmakers aan toevoegen. Het is een ideale vleesvervanger, omdat het vruchtvlees stevig wordt na de bereiding.
Deze groente is het hele jaar door verkrijgbaar omdat ze in ons land in kassen geteeld worden. Als je een aubergine koopt, let er dan goed op dat de paarse schil gaaf en glanzend is.
Bereiding
Spoel de aubergine eerst schoon en dep het daarna droog met keukenpapier. Afhankelijk van de bereiding, kan je het kroontje verwijderen en de aubergine in plakken of in blokjes snijden. In dit recept blijft de aubergine heel en gaat het zo de oven in.
De plakken kan je grillen, bakken of frituren en de blokjes kan je (roer)bakken. Let op, het vruchtvlees neemt veel olie op, gebruik daarom niet te veel olie anders wordt het gerecht te vet.
Bekende gerechten met aubergine:
Griekse Moussaka
Provençaalse Tian
Italiaanse aubergine Parmigiana
Midden-Oosterse Baba ganoush
Italiaanse Caponata
Tips:
Aubergines kunnen slecht tegen kou, bewaar ze daarom buiten de koelkast op een donkere en koele plek.
Serveer de aubergines met lekker brood om er een complete maaltijd van te maken.
Recept Gevulde geroosterde aubergines:
Ingrediënten
- 4 aubergines
- 50 ml olijfolie
- 1 el pul biber
- 1 el gerookte paprikapoeder
- 4 el verse roomkaas
- 1 teentje knoflook
- peper en zout
- 10 gr groene kruiden
- 30 gr walnoten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Prik met een satéstokje of de punt van een mes gaatjes rondom in de aubergines.
- Leg ze op een bakplaat of in een ovenschaal en smeer ze in met olijfolie.
- Leg de aubergines in de hete oven en laat ze in ongeveer 45 minuten roosteren tot ze goed zacht geworden zijn. Haal ze dan uit de oven.
- Verwarm de olijfolie met pul biber, gerookte paprikapoeder en een beetje zout op een laag vuurtje (niet laten koken!). Laat de specerijen een paar minuten intrekken in de olie.
- Rasp de knoflook en meng dit samen met peper en zout door de verse roomkaas.
- Snijd de feta in kleine blokjes, hak de kruiden en de noten grof.
- Leg de aubergines op borden of op een grote schaal. Snijd ze in de lengte open en vouw ze een beetje open zodat je ze vullen kunt.
- Lepel de roomkaas in de aubergines en giet dan de gekruide olie erover. Bestrooi met feta, groene kruiden en noten.