Ik had heel veel bloedsinaasappelen gekocht. Heerlijk om zo te eten natuurlijk, maar ik wilde ze ook verwerken in gerechten. Omdat wij gek zijn op kip, heb ik de kip gemarineerd in een marinade waarin bloedsinaasappelen verwerk zijn. Nou deze geroosterde kip met bloedsinaasappel is erg lekker geworden kan ik jullie verklappen. Lekker sticky, zoet, zuur en zout, oftewel barstensvol met smaak. Dit wil je proberen!
Kip
Ik haal mijn kip meestal een boer in de polder bij Polderkip. Deze vrouwelijk boer Karin is een bevlogen mens met heel veel passie voor haar bedrijf. Haar scharrelkippen hebben het Beter Leven Keurmerk en ik heb eens mogen aanschouwen in welke grote en lichte ruimte deze kippen lekker kunnen scharrelen. Deze kippen kunnen ook nog in een overdekte uitloop een luchtje gaan scheppen. De kippen zijn van een langzaam groeiend ras en dat proef je. Het verschil tussen een ‘gewone’ kip en deze kip is behoorlijk groot. De kip is supermals en heeft heel veel smaak. En als je de kip ontdooit, zit er totaal geen vocht in de plastic verpakking.
Omdat Karin ook Polderknoflook verbouwd, heb ik natuurlijk ook nog haar knoflook verwerkt in dit gerecht.
Bloedsinaasappels
Bloedsinaasappels zijn maar kort te koop in ons land. Als ik ze ergens zie liggen, koop ik ze gelijk. Deze sinaasappels zijn helemaal of gedeeltelijk rood van binnen en van buiten. Ze hebben een hele andere smaak dan de ‘gewone’ sinaasappels. Ze hebben een lekker zuurtje. Als je geen bloedsinaasappels kunt vinden, gebruik dan de gewone.
Marinade
Door de marinade krijgt de kip natuurlijk heel veel smaak. De schil en sap van de bloedsinaasappels geven een fruitige twist aan de marinade. En door het zuur van de sap en de azijn, wordt het vlees lekker mals.
Eigenlijk heb je weinig werk aan dit gerecht, eerst een nachtje laten marineren en dan de kippenbouten laten garen in de oven.
Erbij:
Dit gerecht is lekker met aardappelpuree, gebakken aardappelen, een puree van groente, sugar snaps, broccoli en/of een lekkere salade.
Tips:
De kip is niet verbrand, maar door de ingekookte marinade wordt de kip zo donker.
Het recept voor de rozemarijnzout* vind je hier.