Gerookte makreel paté

Ik mocht een heerlijke gestoomde, warm gerookte makreel ontvangen van het Nederlands Visbureau. Natuurlijk is deze makreel heerlijk op een boterham of in een salade, maar ik wilde er iets lekkers van maken. Het is deze verrukkelijke gerookte makreel paté geworden. Serveer het als voorgerechtje met sneetjes geroosterde briochebrood of als borrelhapje met een stokbroodje of toastjes.

 

Makreel

 

Gestoomde en warm gerookte makreel is niet alleen heel erg lekker, maar het is ook nog eens een gezonde vis. Makreel is namelijk een ‘vette’ vis en bevat heel veel Omega-3 vetzuren. Daarnaast nog veel vitaminen zoals D, mineralen en eiwitten.
Onder de vette vissen vallen ook zalm, haring, forel, sardines en tonijn. Redenen genoeg om deze vissen vaker op het menu te zetten.

 

Met makreel kan je heel veel verschillende recepten maken. Deze vis gaat namelijk heel goed samen met nog andere gezonden producten zoals rode bietjes, avocado, spinazie en linzen. Ik heb wel een paar makreel met bietjes recepten op de site staan. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze heerlijke Salade met makreel, bietjes en spelt, Salade met makreelmousse, truffelaardappel en bietjes of Salade met mini bietjes, makreel en rode ui. Klinkt goed toch?

 

Paté

 

Een paté is eigenlijk een vleesproduct waarin lever verwerkt wordt. Het kan gemaakt worden van varkensvlees, wild of gevogelte. Het is een van oorsprong Frans gerecht. Het mengsel kan warm of koud zijn en is altijd smeerbaar. Dus een paté van makreel mag wellicht niet zo heten, maar toch noem ik het zo.

 

Balsamico*

 

Ik heb die dikke balsamico gebruikt in dit recept, als je de balsamicoazijn gebruikt wordt het mengsel te dun. Deze balsamico noemen ze ook wel Mazzetti cremosa, dit is een dikke saus op basis van balsamicoazijn.

 

Tips:

Gerookte makreel paté

Deze gerookte makreel paté is ook heerlijk als lunch op een knäckebröd met daarop nog ingemaakte rode uienringen.

Als je een hele gestoomde of gerookte makreel gebruikt, ben je voordeliger uit. Je kunt ook makreelfilets gebruiken, dan hoef je de vis niet uit elkaar te halen.

Pas wel goed op dat je alle graatjes verwijderd uit het visvlees.

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Gerookte makreel paté:

Gerookte makreel paté. Serveer dit als voorgerechtje met sneetjes geroosterde briochebrood of als borrelhapje met een stokbroodje of toastjes.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Kerst, Tapas/Hapjes/Snacks, Vis, Voorgerechten
Keuken Frans
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 1 gerookte makreel
  • 100 gr verse roomkaas
  • 50 gr Griekse yoghurt
  • 1 el balsamico*
  • ½ teentje knoflook
  • 10 takjes bieslook
  • peper en zout

Instructies
 

  • Verwijder het vel van de makreel en pluk de vis van de graatjes. Doe dit in je keukenmachine samen met de roomkaas, yoghurt, balsamico en geraspte knoflook.
  • Pureer dit tot een gladde mousse. Voeg naar smaak peper en zout toe.
  • Snijd de bieslook fijn, houd wat achter voor de garnering. Spatel de rest van de bieslook door de makreel paté.
  • Schep het in een schaaltje en garneer met de overgebleven bieslook.
  • Zet afgedekt een uurtje in de koelkast om op te stijven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating