Ik wilde al zo lang een gembercake maken en nu is het er eindelijk van gekomen. Het is een echte winterse cake en vanwege de feestmaand heb ik hem in een tulband cakevorm gebakken. Het is een heerlijke smeuïge en feestelijke gembercake tulband met sinaasappelicing geworden.
Gembercake
Gembercake oftewel gingerbread wordt veel in Engeland en Amerika gebakken met de feestdagen. Als je de cake bakt, ruikt het ook echt naar de feestmaand in je keuken. De heerlijke geuren van de specerijen komen je tegemoet. Als je daar geen zin in de feestelijke maand van krijgt, dan weet ik het niet meer.
Ben je gek op gember, dan is dit echt jouw verwennerij.
Melasse
In de Engelse en Amerikaanse recepten van gingerbread staat altijd molasses of ook wel blackstrap molasses als ingrediënt genoemd. Dit is een essentieel ingrediënt voor deze cake. Wij kennen het als melasse. Dit is bijna niet in onze supermarkten te vinden. Melasse blijft over bij het maken van suiker uit suikerriet. Dit werd vroeger als afvalproduct gezien, maar tegenwoordig wordt het bewerkt zodat wij het gebruiken kunnen. Het is zelfs een gezond bijproduct, het zit namelijk vol met mineralen. Het is een dikke stroop, waarvan er hele zoete tot zelfs bittere varianten (blackstrap molasses) van zijn.
Je zult het product wel online kunnen vinden.
Ik heb de ouderwetse keukenstroop hiervoor in de plaats gebruikt.
Icing
De icing gemaakt van poedersuiker en een beetje sinaasappelrasp en -sap geeft de cake nog meer smaak. Het is simpel te maken, meng de ingrediënten met elkaar tot je een papje hebt wat je over de cake kunt lepelen.
Om het helemaal feestelijk te maken serveer je er nog een paar cranberries op.
Tips:
Serveer de cake bij de koffie of thee, of zelfs als nagerecht met een bolletje ijs en/of een dot slagroom.
Deze cake blijft ongeveer twee weken goed in een afgesloten bak.
De smaak wordt zelfs beter na een paar dagen.
En ik heb nog een heerlijke en feestelijke tulband voor je, namelijk deze Tulband met cranberries, chocola en hazelnoten of deze Porter cake.
cees
december 19, 2019 @ 7:11 pm
Hoi, ik mis waar ik die geraspte gember erin moet doen. Heb hem er maar samen met de gesmolten keukenstroop tegelijk gedaan, ben heel benieuwd, het beslag is in elk geval lekker.
Hanneke de Jonge
december 20, 2019 @ 10:14 am
Hoi Cees, je hebt helemaal gelijk. De gember gaat er als laatste doorheen. Dankjewel en ik hoop dat de cake ook lekker was. Met culinaire groet, Hanneke