Gegrilde gravad lax met asperges en zeekraal

Het is weer aspergetijd en omdat het aspergeseizoen niet lang duurt moeten we er nu van genieten. De eerste verse asperges zijn rond half april verkrijgbaar en het seizoen eindigt traditiegetrouw op 24 juni. Asperges en zalm zijn een match made in heaven. Vandaag eten we gegrilde gravad lax met asperges een zeekraal, een ideale combi.

 

Gegrilde gravad lax met asperges en zeekraal

 

Gravad lax of ook gravlax genoemd is een typisch gerecht uit de Scandinavische keuken. Het is rauwe zalm wat gemarineerd wordt in een mengsel van veel dille, zout, peper en suiker.
Dit werd vroeger dagen onder de grond bewaard en door deze marinade bleef de zalm lang goed. Het betekent dus letterlijk begraven zalm.
Door het marineren droogt de zalm uit en kan hij rauw gegeten worden. De gravad lax wordt dan in hele dunne plakjes gesneden en met een saus van dille, mosterd, suiker en zout geserveerd.

 

Gravad lax maken is helemaal niet moeilijk, je hebt er alleen superverse zalm voor nodig. Ga hiervoor naar je visboer als je zeker wilt zijn dat je verse vis krijgt. Vraag om duurzaam gevangen en anders om een goede gekweekte zalm.
Normaliter eet je de gravad lax rauw, maar voor dit recept heb ik de zalm gegrild na het marineren. Dat is ook heel erg lekker.

 

Pesto

 

De originele Italiaanse pesto wordt natuurlijk met basilicum en pijnboompitten gemaakt. Maar je kunt allerlei soorten pesto maken. Deze pesto is gemaakt van pistachenoten en verse dille. De helft van de pesto gebruik je om de zalm te marineren en de rest gaat in deze bijzondere pesto. Deze pesto is sowieso heerlijk bij elk soort vis. Als je het gemaakt hebt, kan je dit goed afgesloten best een weekje goed houden in de koelkast. Goede reden om weer een visje te eten om die zalige pesto op te maken, nietwaar?

 

Zalm

 

Wij zijn gek op zalm, daarom zal je diverse recepten met zalm vinden op de site. Gerookte zalm, gebakken zalm, zalmcurry, in een pastagerecht, gevulde eieren met zalm of salade. Je kunt het allemaal vinden.
Deze Gebrande zalm met asperges is ook zo’n bijzonder gerecht. Maak het eens als je eters krijgt! Ze zullen gegarandeerd denken dat ze in een chique restaurant eten bij jou.

Gegrilde gravad lax met asperges en zeekraal. Ik heb de zalm zelf gemarineerd en deze keer niet rauw geserveerd met gegrild. Het is een heerlijk gerechtje!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerechten, Vis
Keuken Scandinavisch
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 4 zalmfilets met huid
  • 4 el grof zeezout
  • 2 el zwarte peper, grof gemalen
  • 30 gr verse dille, grof gehakt
  • 800 gr witte asperges
  • 200 gram zeekraal
  • 30 gr dille, fijngesneden
  • 50 gr pistachenoten
  • 1 teentje knoflook
  • een scheut olijfolie
  • peper
  • 2 el mayonaise

Instructies
 

  • Spoel de zalmfilets af en dep ze droog. Controleer of er nog graatjes in zitten, verwijder die.
  • Leg de zalmfilets op de huid op plastic huishoudfolie.
  • Strooi een beetje peper en zout over de zalm. Bedek de zalm met een flinke laag dille.
  • Rol ze stevig in het vershoudfolie. Leg de zalm één of nog liever twee dagen in de koelkast.
  • Dillepesto: Maak een pesto in een keukenmachine door de dille met de pistachenoten, knoflook en olijfolie te mixen.
  • Roer een deel van de pesto door de mayonaise en breng - indien nodig - op smaak met een beetje peper.
  • Schil de asperges, breek de harde onderkanten eraf en snijd ze in 4 stukken. Kook de asperges ongeveer 5-7 minuten in gezouten water, giet ze dan af.
  • Verwijder de harde stukjes van de zeekraal, spoel de zeekraal schoon en blancheer deze en giet af.
  • Schraap of spoel vlak voordat je de zalm gaat grillen het dillemengsel van de vis. Er mag wel een peperkorreltje of wat dille blijven zitten.
  • Gril de zalmfilets ongeveer 4-5 minuten in een bakpan met een klein beetje olijfolie. Bak op het laatste moment even de asperges mee in dezelfde pan.
  • Serveer de zalm met de asperges, zeekraal en een beetje dillepestosaus.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating