Gegrilde gravad lax met asperges en zeekraal. Ik heb de zalm zelf gemarineerd en deze keer niet rauw geserveerd met gegrild. Het is een heerlijk gerechtje!
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 10 minuten min
Totale tijd 20 minuten min
Gang Hoofdgerechten, Vis
Keuken Scandinavisch
- 4 zalmfilets met huid
- 4 el grof zeezout
- 2 el zwarte peper, grof gemalen
- 30 gr verse dille, grof gehakt
- 800 gr witte asperges
- 200 gram zeekraal
Dillepestosaus
- 30 gr dille, fijngesneden
- 50 gr pistachenoten
- 1 teentje knoflook
- een scheut olijfolie
- peper
- 2 el mayonaise
Spoel de zalmfilets af en dep ze droog. Controleer of er nog graatjes in zitten, verwijder die.
Leg de zalmfilets op de huid op plastic huishoudfolie.
Strooi een beetje peper en zout over de zalm. Bedek de zalm met een flinke laag dille.
Rol ze stevig in het vershoudfolie. Leg de zalm één of nog liever twee dagen in de koelkast.
Dillepesto: Maak een pesto in een keukenmachine door de dille met de pistachenoten, knoflook en olijfolie te mixen.
Roer een deel van de pesto door de mayonaise en breng - indien nodig - op smaak met een beetje peper.
Schil de asperges, breek de harde onderkanten eraf en snijd ze in 4 stukken. Kook de asperges ongeveer 5-7 minuten in gezouten water, giet ze dan af.
Verwijder de harde stukjes van de zeekraal, spoel de zeekraal schoon en blancheer deze en giet af.
Schraap of spoel vlak voordat je de zalm gaat grillen het dillemengsel van de vis. Er mag wel een peperkorreltje of wat dille blijven zitten.
Gril de zalmfilets ongeveer 4-5 minuten in een bakpan met een klein beetje olijfolie. Bak op het laatste moment even de asperges mee in dezelfde pan.
Serveer de zalm met de asperges, zeekraal en een beetje dillepestosaus.