Bij de Chinees bestel ik altijd mie als bijgerecht. Dit omdat ik het soort mie (noedels) wat ze gebruiken zo lekker vind. Ben namelijk niet zo dol op witte rijst. Toch maar een keer gevraagd hoe zij het maakten. Nou ze hebben me het geheim verklapt en nu verklap ik jullie het recept van die heerlijke Chinese mie met shiitake.

 

Mie

 

Het is dus een soort bami op z’n Chinees. Dit is dus niet de Indische bami goreng die we kennen, maar dit gerecht wordt als bijgerecht geserveerd. In China noemen ze het volgens mij chow mein. Het is een supersnel en super lekker wokgerecht wat je bij een rijsttafel kunt serveren. Vooral die shiitake en sojasaus geven dit gerecht een echte umami (hartige) smaak.
Als je er een hoofdgerecht van wilt maken, roerbak dan nog stukjes kip of vlees en wat extra (bami)groenten erdoor en roerbak er dan nog extra groentes doorheen.

 

Je hebt heel veel soorten bami, mie, mihoen, noodles en/of noedels.
Bami zijn Chinese dikkere noedels gemaakt van tarwe.
Mie is een Chinees deegwaar gemaakt van tarwemeel wat op een dunne Italiaanse spaghetti lijkt. Eiermie heeft als extra ingrediënt ei in het tarwemeel.
Mihoen is een dunne sliert gemaakt van rijstbloem en lijkt op vermicelli.
Noodles of noedels kunnen gemaakt worden van zetmeel en rijstnoedels of glasnoedels worden gemaakt van rijstmeel.

 

Chinese keuken

 

In de Chinese keuken worden de verschillende noedels gebruikt voor verschillende gerechten. In soepen, roerbakgerechten of in salades, ze gebruiken hiervoor het soort wat er het beste bij past.
Ik heb voor dit gerecht wok noodles gebruikt omdat ik ze zo lekker vind. Weet niet of de Chinese smaakpolitie het hier mee eens is (haha).
Ik heb diverse recepten met noedels en bami op de site staan, zoals bijvoorbeeld Noedels met pittig kipgehakt, Steak en noedel salade, Noedelsoep met wortel, paddenstoelen en sugar snaps en Vegetarische bami.

 

 

Recept Chinese mie met shiitake: