Chermoula is een Marokkaans/Noord-Afrikaanse marinade c.q. saus, die meestal gebruikt wordt voor het marineren van vis, vlees of kip. Een chermoula recept varieert van familie tot familie en iedereen verklaart zijn/haar recept als de enige echte. Meestal wordt in chermoula olijfolie, verse kruiden zoals peterselie en koriander, (ingelegde) citroen, knoflook, peper en komijn gebruikt. Vooral door de komijn heeft deze saus een bijzondere smaak. Chermoula zelf maken is helemaal niet moeilijk, om de saus te maken gebruik je een vijzel en als je het jezelf makkelijk wilt maken gebruik je een keukenmachine.
De pittige saus is ook lekker over (gegrilde) groenten, door couscous of zelfs door pasta.
Van koriander kan je natuurlijk ook een heerlijke korianderpesto maken.
Conny Fleskens
oktober 21, 2021 @ 2:15 pm
Gewoon heerlijk, samen met mascarpone over een bloemkool in de BGE
Hanneke de Jonge
oktober 21, 2021 @ 3:27 pm
Hallo Conny, super leuk om te vernemen. Dankjewel. Culinaire groet, Hanneke
Roberto
mei 14, 2023 @ 9:40 am
Wat ik nooit goed begrijp aan een marinade met VERSE kruiden, hoe dat daarna op de BBQ goed komt zonder te verbranden. Niet dat het niet kan, maar verbrande koriander, verbrande peterselie lijkt me niet echt gezond, toch? (zelfs met veel olie) Of bestaat er een trucje, een methode die ik niet ken…
Hanneke de Jonge
mei 15, 2023 @ 7:51 am
Hoi Roberto, verse kruiden zullen inderdaad altijd 'verbranden' op de barbecue. Wat je wel kunt doen is het vlees marineren in de chermoula en dan voordatje het gaat grillen de marinade eraf schrapen. De smaken zullen in het vlees of de vis getrokken zijn en het zal niet verbranden. Of je gebruikt de chermoula als lekkere saus bij het vlees. Hoop dat je hier iets aan hebt.
Mvg, Hanneke