Chermoula Recept | Zelf Maken

Wat is chermoula?

Chermoula is een traditionele marinade en saus uit Marokko en Noord-Afrika. Mensen gebruiken deze saus vooral om vis, vlees of kip mee te marineren. Elk recept verschilt, omdat elke familie haar eigen unieke versie maakt en verdedigt als de beste. Chermoula bevat meestal ingrediënten zoals olijfolie, verse kruiden (zoals peterselie en koriander), (ingelegde) citroen, knoflook, peper en komijn. De komijn geeft deze saus zijn karakteristieke smaak.

Zelf maken is eenvoudig. Gebruik een vijzel voor een authentieke bereiding of kies een keukenmachine als je tijd wilt besparen. Deze veelzijdige saus smaakt niet alleen fantastisch als marinade, maar ook over gegrilde groenten, door couscous of zelfs als smaakmaker in pasta. Als je van koriander houdt, kun je ook een heerlijke korianderpesto maken als variatie.

Chermoula kruiden

De smaak van chermoula komt tot stand door een combinatie van eenvoudige maar krachtige kruiden en specerijen. De meest gebruikte kruiden in chermoula zijn koriander en peterselie. Deze verse kruiden vormen de basis en zorgen voor een frisse en aromatische toets. Komijn is een onmisbaar onderdeel en geeft de saus zijn kenmerkende warme, aardse smaak.

Andere ingrediënten die vaak aan de kruidenmix worden toegevoegd, zijn paprikapoeder, chilipeper voor een pittige kick, en knoflook, die zorgt voor een krachtige en hartige smaak. Ingelegde citroen voegt een licht zure en zoute smaak toe, die de balans in de saus versterkt. Door de olijfolie worden de smaken van de kruiden en specerijen mooi geblend tot een smeuïge marinade of saus.

Als je een liefhebber bent van koriander, kun je van dezelfde kruiden een heerlijke korianderpesto maken als variatie op deze klassieker. Chermoula is veelzijdig en voegt een unieke Noord-Afrikaanse flair toe aan elk gerecht.

Chermoula recept:

Deze heerlijke Chermoula uit Marokko/Noord-Afrika kan je heel goed zelf maken. Lekker met veel knoflook en komijn.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang Sauzen/Dips
Keuken Marokkaans
Porties 4 personen

Ingredients
  

  • 30 gr koriander
  • 30 gr peterselie
  • 3 teentjes knoflook
  • 1/2 rode peper
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1 el citroensap
  • zout, naar smaak

Instructions
 

  • Hak de korianderblaadjes en steeltjes en alleen de peterselieblaadjes grof. Doe dit in een vijzel of in je keukenmachine. Voeg de rest van de ingrediënten erbij en meng tot een gladde saus.
  • Breng eventueel nog op smaak met zout of citroensap. Als het te dik is, kan je er nog wat olijfolie bij doen.
  • De chermoula kan je heel goed een paar dagen in een jampot bewaren in de koelkast.

4 reacties

  1. Wat ik nooit goed begrijp aan een marinade met VERSE kruiden, hoe dat daarna op de BBQ goed komt zonder te verbranden. Niet dat het niet kan, maar verbrande koriander, verbrande peterselie lijkt me niet echt gezond, toch? (zelfs met veel olie) Of bestaat er een trucje, een methode die ik niet ken…

  2. Hoi Roberto, verse kruiden zullen inderdaad altijd 'verbranden' op de barbecue. Wat je wel kunt doen is het vlees marineren in de chermoula en dan voordatje het gaat grillen de marinade eraf schrapen. De smaken zullen in het vlees of de vis getrokken zijn en het zal niet verbranden. Of je gebruikt de chermoula als lekkere saus bij het vlees. Hoop dat je hier iets aan hebt.
    Mvg, Hanneke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating