Bulgursalade met Pittige Zalm

Het leuke van dit gerecht is dat je het warm, lauwwarm of koud kunt eten. Deze bulgursalade met pittige zalm is een verfrissend, gezond en hartig gerecht. Pittige gekarameliseerde zalm ligt bovenop een bulgursalade boordevol vezelrijke granen en eiwitten. Dit lichte, maar toch hartige gerecht is eenvoudig, vullend en verrukkelijk lekker. Is er nog iemand uitbundig enthousiast over bowl-achtige maaltijden? De combinatie van groenten, granen en vis (of tofu) spreekt mij altijd erg aan.

Bulgur

Als je nog niet bekend bent met bulgur, moet je dit toch echt eens proberen. Het is tarwe die voorgekookt, gedroogd en dan gebroken wordt. Het kookt snel en heeft een heerlijke bite en een nootachtige smaak.

Bulgur is super veelzijdig. Ik voeg het graag toe aan soepen, salades en bowls om het aantal vezels in mijn menu te vergroten. Eén kopje bulgur bevat slechts 150 calorieën, maar liefst 8 gram vezels en bijna 6 gram plantaardig eiwit. Het is daarmee de perfecte, gezonde vervanger voor bijvoorbeeld rijst en pasta.

Probeer ook eens deze bulgur gerechten:

Zalm

Maar jongens, deze zalm. Alles, van de gedurfde smaken tot de pittige buitenkant en de perfecte zachtroze binnenkant, maakt dit gerecht een feest.

Ik heb de zalm in een grillpan gebakken, maar als je de buitengrill al hebt aangezet, kun je dit gerecht gemakkelijk meenemen naar buiten.

Als je een liefhebber bent van zalm, dan denk ik dat je deze salade heerlijk zult vinden. Het is de perfecte lichte zomermaaltijd. Serveer het met een stuk warm pitabrood en een koud glas witte wijn. Proost op de zomermaanden! Ah, ik kan het nu al proeven. Tijd om nog een lunch te organiseren.

Tips

  • Harissa vind je tegenwoordig in de meeste supermarkten, net zoals ingelegde citroen. Mocht dat niet zo zijn, kijk dan bij een Turkse winkel.

Bulgursalade met pittige zalm maken

Proef deze frisse bulgursalade met gekarameliseerde zalm en vezelrijke bulgur. Een heerlijk gerecht, perfect voor elke gelegenheid.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerechten, Lunch, Salades
Keuken Midden Oosten
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • ½ rode ui
  • 3 el rode wijnazijn
  • 125 gr bulgur
  • 400 gr Hollandse wokgroenten
  • 10 gr verse koriander
  • 2 takken verse munt
  • ½ ingelegde citroen
  • 1 sinaasappel
  • 2 zalmfilets
  • 1 el harissa
  • olijfolie
  • peper en zout

Instructies
 

  • Snijd de rode ui in dunne ringen en doe ze met de azijn in een jampotje meng goed en laat even marineren. Kook de bulgur volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Roerbak de wokgroenten in een wok of hapjespan beetgaar in een beetje olijfolie.
  • Hak ondertussen de koriander en verse munt fijn. Snijd de schil van de ingelegde citroen in hele kleine blokjes. Rasp de schil van de sinaasappel en pers deze dan uit.
  • Giet de bulgur af en doe dit in een grote schaal. Meng de bulgur met de rode ui-ringen, roergebakken groenten, verse kruiden en ingelegde citroen.
  • Maak dit aan met wat olijfolie, peper en zout en rasp van de sinaasappel.
  • Bestrooi de zalm met zout en bak de filets aan beide kanten in een koekenpan met een beetje olijfolie.
  • Voeg de harissa en sinaasappelsap toe aan de zalm en laat even sudderen tot deze gaar (nog iets roze van binnen) en de saus ingekookt.
  • Serveer de bulgursalade in een kom of op een bord met daarop de zalm en een beetje saus erover.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating