Maak kennis met mijn nieuwe favoriete koude broccolisalade met rode ui en amandelen… ook wel het beste bijgerecht bij veel gerechten! Met een licht romige dressing is het fris, gezond en heerlijk. Deze salade combineert verse broccoli, knapperige appel, zoete rode ui en amandelen, allemaal samen met een smaakvolle dressing.
Het is altijd een van de eerste bijgerechten die verdwijnt tijdens barbecues. Maar ook in de winter doet deze broccolisalade het goed. Dit gerecht is in ongeveer vijftien minuten klaar en past perfect bij gegrilde kip, varkenshaas of biefstuk.
Broccoli
Als je niet van gekookte broccoli houdt, probeer dan eens deze salade met ongekookte broccoli. Broccoli is een populaire groente, hoewel sommige kinderen er minder enthousiast over zijn. Het is een smaakvolle, gezonde en veelzijdige groente.
Je kunt broccoli koken, stomen, grillen, roerbakken, er soep, stamppot of broccolirijst van maken, en natuurlijk salades .
Broccoli is het hele jaar door verkrijgbaar, zelfs in alle supermarkten. Naast verse broccolistronken kun je ook voorgesneden broccoliroosjes, vers of uit de diepvries, kopen. Diepvriesbroccoli is vaak goedkoper en ideaal voor roerbakken of soep.
Bij het kopen van verse broccoli is het belangrijk om te letten op de kleur. De stronk moet mooi groen zijn zonder gele plekken.
Koude broccolisalade
Dit recept voor broccolisalade is gemakkelijk te maken en kan perfect van tevoren worden voorbereid. Een paar uur of zelfs een dag in de koelkast geeft de broccoli de tijd om zacht te worden en de smaken van de dressing goed op te nemen.
De eerste stap in dit recept is het snijden van de broccoli. Snijd de broccoli in kleine hapklare roosjes. Kleine stukjes worden zachter en nemen de dressing beter op dan grote stukken. De stelen kun je bewaren en gebruiken in bijvoorbeeld broccolisoep.
Deze salade maakt gebruik van rauwe broccoli vanwege het gemak, de knapperigheid en de gezondheidsvoordelen. Wil je toch liever zachtere broccoli? Blancheer de broccoli dan kort:
- Breng een grote pan water aan de kook.
- Voeg de broccoli toe en kook 1-2 minuten.
- Giet af in een vergiet en spoel direct af met koud water om het kookproces te stoppen.
- Droog de broccoli goed af met keukenpapier.
Tips
- Vervang de amandelen door zonnebloempitten, pijnboompitten of gehakte pecannoten.
- Voeg eventueel kleine blokjes kaas toe, bijvoorbeeld cheddar of jong belegen kaas.
- Als je van zoet houdt, voeg dan nog een eetlepel suiker toe aan de dressing.
- Vervang rozijnen door gezoete gedroogde cranberries voor een friszure twist.
Koude broccolisalade met Rode Ui en Amandelen:
Ingrediënten
- ½ rode ui,
- rode wijnazijn
- 75 gr rozijnen
- 1 broccolistronk
- 1 appel
- 50 gr amandelen
- 2 el mayonaise
- 2 el yoghurt
- 2 el olijfolie
- 1 tl Dijonmosterd
- peper en zout
Instructies
- Snijd de rode ui in dunne ringen, doe ze in een jampotje en vul deze met rode wijnazijn. Schud even goed en laat dit een uurtje staan.
- Doe de rozijnen in een schaaltje en giet kokend water erover, laat 5 minuten staan en giet ze dan af.
- Snijd de broccoli in kleine roosjes en doe dit in een grote schaal (de stelen van de broccoli kan je gebruiken in een soepje).
- Rasp de appel en hak de amandelen grof.
- Voeg de uien, rozijnen, appel en amandelen toe aan de broccoli en meng goed door elkaar.
- Dressing meng de mayonaise met de yoghurt, olijfolie en 2 eetlepels van de overgebleven rode wijnazijn. Breng op smaak met peper en zout en giet dit over de salade.