Hoe krijg ik mijn man aan de broccoli? Nou door een broccoli salade met pindadressing te maken. Hij is namelijk gek op pindasaus en eet het liefst pindasaus met patat (niet andersom dus hè)! Dus ik heb een heerlijke dressing gemaakt van pindakaas en dit bij de rauwe broccoli geserveerd. Ik heb nog nooit iemand zo’n groot bord met broccoli zien verorberen.

 

Broccoli

 

Broccoli is best een populaire groente in ons land, behalve dan bij heel veel kleine kinderen. Het is een veelzijdige groente, je kunt het koken, stomen, (roer)bakken, grillen, er soep, stamppot of een salade van maken. Het groene broertje van de bloemkool is erg gezond, bevat weinig calorieën, veel vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten.
Redenen genoeg om deze groente vaker op tafel te zetten.
Deze groente is het hele jaar te koop. Koop wel een mooie donkergroene verse stronk zonder gele plekken in de roosjes. Ik mocht twee super verse stronken van BioBrass uit mijn eigen dorp Zeewolde ontvangen. En van eentje heb ik deze heerlijke salade gemaakt.

 

Snijd voor deze salade de broccoli in kleine roosjes. Bewaar de stronk voor bijvoorbeeld het maken van een lekkere groentebouillon. Je kunt de roosjes rauw verwerken in de salade of je blancheert ze heel kort (ongeveer een minuutje), giet ze af en spoel ze dan af met koud water. Laat goed uitlekken en dep de roosjes eventueel droog. Hierdoor blijven de roosjes toch nog lekker knapperig.
Je kunt deze salade serveren als lunch, voorgerecht of als bijgerecht.

 

Ben jij ook zo gek op broccoli, dan heb ik nog veel meer lekkere recepten voor jou:

 

Broccolisalade met rode ui en amandelen
Broccoli salade met gekarameliseerde pecannoten
Salade van broccoli, bloedsinaasappel en feta
Broccoli en peultjes salade met green goddess dressing
Pasta salade met gerookte zalm, broccoli en komkommer
Groene currysoep met boerenkool, broccoli en prei
Broccolirijst met garnalen, spinazie en paddenstoelen
Piri piri gehaktballetjes met broccolirijst
Stamppot van geroosterde broccoli en tomaatjes
Romige broccoli soep met daslook
Parelcouscous met broccoli, spinazie en feta

 

Pindadressing

 

Deze pindadressing lijkt een beetje op een koude pindasaus. Het is heel makkelijk te maken. Je mengt hiervoor pindakaas met rijstwijnazijn, sojasaus, sesamolie, honing en chili knoflooksaus. Voeg wat water toe en pureer het dan met een staafmixer. Lijkt het te dik dan doe je er nog meer water bij. Proef of het voldoende op smaak is, wil je het zouter dan doe je er nog wat sojasaus bij, mag het wat pittiger dan nog wat meer chili knoflooksaus.

 

Tip:

 

De chili knoflooksaus* van Lee Kum Kee vind je in de grote supermarkten zoals AH. Kan je dit niet vinden, gebruik dan een teentje knoflook en een theelepel sambal hiervoor in de plaats.

Het recept voor de ingemaakte rode ui** vind je hier.

 

Recept Broccoli salade met pindadressing: