Broccoli salade met gekarameliseerde pecannoten

Je kunt deze lauwwarme broccoli salade met gekarameliseerde pecannoten eten als maaltijdsalade, lunch- of als bijgerecht (met of zonder de feta).
Deze broccoli salade is een heerlijk verfrissende afwisseling op een traditioneel saladerecept!

Broccolisalade salade

Het enige wat je hoeft te doen is snel de ingrediënten bij elkaar te gooien en je hebt een geweldige, kleurrijke, gezonde salade. Maar deze salade is speciaal, dus gooi het niet zomaar in een oude slakom. Deze gezonde vegetarische broccolisalade bestaat uit knapperige broccoli, kersen, gedroogde cranberries, gekonfijte pecannoten, rode uien en feta. Allemaal gehusseld in een zuivelvrije dressing.

Als ik één groene groente zou moeten kiezen om de rest van mijn leven te eten, zou het broccoli zijn. Geroosterd, gebakken, gestoomd… ik kan het eten zoals het is.
Ik denk dat de meeste mensen broccolisalade associëren met een zomers gerecht, maar voor mij heb ik herinneringen aan het eten van broccolisalade rond de feestdagen.
De grootte van broccolistukjes hangt af van hoe jij deze salade wilt serveren en hoe knapperig je je broccoli lekker vindt.

Heb je wat variatie of vervanging nodig?

  • Probeer dan druiven, peren of appels in plaats van kersen.
  • De gekonfijte pecannoten is optioneel, maar is wel erg lekker. Je kunt ook walnoten of amandelen hiervoor gebruiken.
  • Gedroogde cranberries kan je vervangen door gedroogde rozijnen, abrikozen of dadels.
  • In plaats van granaatappelmelasse kan je een balsamicosiroop nemen.
  • Wil je het recept veganizen, vervang de feta dan door een vegan kaas.

Heb ik je al overtuigd om deze broccoli salade te maken? Het is super knapperig, romig en smaakvol. Ik denk dat dit een perfect bijgerecht zou zijn voor elk etentje dat eraan komt!

Meer broccoli recepten om te proberen:

Broccoli salade met pindadressing
Groene Mac and Cheese met broccoli
Broccoli en kikkererwtensoep
Noedels met gehakt, witte kool en broccoli
Orzo met broccoli en roomsaus
Aziatische broccoli salade
Stamppot van geroosterde broccoli en tomaatjes
Broccoli en peultjes salade met green goddess dressing
Piri piri gehaktballetjes met broccolirijst

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

Recept Broccoli salade met gekarameliseerde pecannoten:

Broccoli salade met gekarameliseerde pecannoten. Je kunt deze lauwwarme salade eten als maaltijdsalade, als lunch- of als bijgerecht.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Bijgerechten, Hoofdgerechten, Lunch, Salades, Voorgerechten
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 broccoli
  • 125 gr kersen, ontpit (vers of diepvries)
  • 1 handvol gedroogde cranberries
  • 100 gr feta

Dressing

  • ½ rode ui, in dunne repen gesneden
  • ½ sinaasappel, rasp en sap ervan
  • 1 el granaatappelmelasse
  • 2 el olijfolie
  • 1 el walnotenolie
  • peper en zout

Gekaramelliseerde pecannoten

  • 1 handvol pecannoten
  • 2 el olijfolie
  • 1 el agavesiroop (of honing)
  • ½ tl zeezout

Instructies
 

  • Dressing: doe alle ingrediënten in een jampotje en laat dit minimaal een uur staan.
  • Pecannoten: doe alle ingrediënten in een antiaanbakpan en bak de noten op een middelhoog vuur ongeveer 5 minuten.
  • Giet de noten dan op een stuk bakpapier om af te koelen.
  • Snijd de broccoli in roosjes en snijd deze doormidden. Stoom of blancheer de broccoli 2-3 minuten, giet ze dan af.
  • Gril of bak daarna de broccoliroosjes met een beetje olijfolie tot ze een beetje goudbruin zijn.
  • Verdeel de broccoliroosjes (en eventueel wat slablaadjes) op de borden. Leg de kersen, cranberries en feta ertussen. Giet dan de dressing erover.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating