Bloemkool en kastanje soep

Het is weer kouder aan het worden, tijd voor een lekkere kom dampende soep. Met deze bloemkool en kastanje soep zet je een bijzondere soep op tafel. Een heerlijke romige vegetarische soep met daarop een pesto gemaakt van tamme kastanjes. Dit is natuurlijk ook een leuke soep om voor de feestdagen te maken, dan serveer je net weer even een iets andere soep.

 

Tamme kastanjes

 

Makke oftewel tamme kastanjes lijken op de wilde kastanjes, met het verschil dat je de wilde kastanjes niet kunt eten. De tamme kastanjes zijn niet helemaal rond en hebben een platte kant en een puntje aan de bovenkant. Hieraan zie je het verschil tussen die twee.
Nu kreeg ik van een aardige dorpsgenoot een grote zak tamme kastanjes en natuurlijk wilde ik daar dan iets lekkers van maken. Gratis uit de natuur en ook nog eens super lekker!
Hoe je deze kastanjes kunt poffen, lees je hier.

 

Je kunt de kastanjes natuurlijk ook kopen bij jouw groenteboer. En sommige supermarkten hebben ze ook liggen in de herfst. Als alternatief kan je een blik met kastanje puree* gebruiken voor dit recept. Dan hoef je ze niet eerst te poffen en te schillen, gemak dient de mens.

 

Maar als je dan toch kastanjes gepoft hebt, dan heb ik nog meer lekkere recepten voor jou. Wat dacht je bijvoorbeeld hiervan:

Pastinaak met makke kastanjes uit de oven
Teriyaki risotto met paddenstoelen en kastanjes
Witte chocolade kastanje truffels
Pompoen en kastanje soep met cantharellen

 

Bloemkool en kastanje soep

Pesto

 

Van de overgebleven kastanjes heb ik een lekkere pesto gemaakt. Deze kastanje pesto met citroen en oude kaas is heerlijk bij deze soep. Mocht je geen kastanjes** gebruiken, maak de pesto dan van hazelnoten of walnoten, ook super lekker natuurlijk. En die pesto is ook lekker bij een borreltafel, heerlijk om op een stukje stokbrood te doen.
Je kunt deze pesto in je keukenmachine maken, maar met de vijzel gaat net zo snel.

 

Tip:

 

Als je de soep als hoofdgerecht eet kan je deze dik laten, serveer je het als voorgerecht maak de soep dan wat dunner door er meer bouillon of melk toe te voegen.

 

 

Recept Bloemkool en kastanje soep:

Bloemkool en kastanje soep. Het is weer kouder aan het worden, tijd voor een lekkere kom dampende soep. Maak daarom deze heerlijke soep!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst, Lunch, Soepen, Vegetarisch, Voorgerechten
Keuken Nederlands
Porties personen

Ingrediënten
  

  • olijfolie
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 grote bloemkool, in roosjes
  • 250 ml melk
  • 850 ml groentebouillon
  • 150 ml slagroom
  • 200 gr tamme kastanjes*
  • 75 gr kastanjes**
  • 1 el citroenrasp
  • 25 gr oude kaas
  • ½ teentje knoflook
  • 5 el olijfolie
  • peper en zout

Instructies
 

  • Hak de kastanjes grof met een mes of in een vijzel, voeg de citroenrasp, oude kaas en knoflook toe. Voeg de olijfolie toe en breng op smaak met peper en zout.
  • Fruit de ui aan in een grote pan met olie. Voeg dan de bloemkoolroosjes toe en bak dit even mee. Nu gaat de melk en bouillon erbij, breng het aan de kook.
  • Zet het vuur dan middelhoog en laat ongeveer 15 minuten koken tot de bloemkool zacht geworden is. Voeg de room en de kastanje (puree) toe en kook dit nog even mee.
  • Pureer nu tot een mooie gladde soep met een staafmixer of in de blender. Breng op smaak met peper en zout en schep de soep in kommen of diepe borden.
  • Garneer met de kastanje pesto.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating