Deze gemarineerde bavette is een enigszins stevige maar smaakvolle steak. Het wordt (medium) rare gegeten en in dunne plakken gesneden. Door het vlees te marineren, snel te grillen op hoog vuur en dun te snijden, smelt deze flank steak praktisch in je mond. Wij houden ervan om de bavette lekker rood te eten; zo blijft hij het meest mals.
Bavette is een smakelijk en betaalbaar stuk biefstuk dat vaak over het hoofd wordt gezien, ten gunste van eersteklas stukken zoals ribeye of filet. Leer hoe je deze ondergewaardeerde biefstuk kunt bereiden.
Bavette grillen
Bavette steak – ook wel flank steak of vinkenlap genoemd – is een lang, plat stuk vlees afkomstig van de buikspieren van de koe, net onder de entrecote.
Wat is het verschil tussen bavette, skirt steak en longhaas?
Hoewel bavette, skirt steak en longhaas niet zo gewaardeerd worden als stukken als tournedos, ribeye of entrecote, zijn ze veel goedkoper en kunnen ze minstens net zo lekker zijn bij de juiste bereiding.
De bavette en longhaas komen uit het ribgebied van de koe en hebben een vergelijkbare, lange, platte vorm. De bavette is echter de superieure snit: het vlees is dikker, malser en bevat minder pezen en vet. De longhaas (of onglet) zit tussen de bavette en skirt steak in en heeft dezelfde diepe, vlezige smaak en vezelige textuur.
Waar je op moet letten bij het kopen van bavette
Als je de kans krijgt, kies dan voor een dry-aged steak. Hoewel iets duurder, heeft dit vlees een diepere smaak. Bavette is van nature een plat stuk vlees, maar het bevat zowel dikkere als dunnere delen. Kies bij voorkeur een dikker stuk vlees, zodat het niet te snel te gaar wordt.
Bavette is een relatief magere snit, maar kan een beetje marmering (vetadertjes) bevatten. Dit is juist goed: het houdt het vlees sappig en zorgt voor een intensere, vlezige smaak. Vet is een uitstekende smaakdrager en versterkt de unieke eigenschappen van dit stuk vlees.
Marineren
Vanwege de vezelige structuur van bavette is een behandeling vooraf altijd een goed idee. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld:
- Fysiek: Maak het vlees mals met een vleeshamer.
- Marinade: Gebruik zuren zoals citrus, azijn, alcohol of yoghurt. Deze helpen de vezels in het vlees te ontspannen en het malser te maken.
- Droge rub of pekel: Ideaal voor barbecueën.
Bij het barbecueën wordt een droge rub aanbevolen. Probeer een combinatie van gelijke hoeveelheden grof zout en suiker, aangevuld met gemalen kruiden naar keuze en wat citroen voor de zuurgraad. Laat het vlees maximaal 12 uur marineren, dep de rub eraf en grill het daarna op de barbecue.
Marineren voegt niet alleen extra smaak toe, maar maakt het vlees ook malser. Gebruik ingrediënten zoals citrus, azijn of alcohol om de structuur van het vlees te verbeteren.
Lees meer over biefstuk
Benieuwd naar andere soorten biefstuk? Lees ook mijn blog over nog meer verschillende soorten biefstuk.