Stamppot is toch wel een typisch Hollands gerecht. En ik heb nu een bijzonder stamppotje gemaakt, namelijk een heerlijke vegetarische andijvie rucola stamppot met cashewnoten. In de winter wordt vooral boerenkool gebruikt voor de meest iconische Nederlandse gerechten. Maar deze stamppot kan je ook zomers eten, als het wat koeler is.

 

Stamppot

 

Je kunt van bijna elke groente wel een stamppot maken, aardappelpuree met groente naar keuze blijft een lekker gerecht. I love it. Stamppot is een no-nonsense oer-Nederlands gerecht. Deze andijviestamppot heeft geen gebakken spekjes erin, maar lekkere cashewnoten voor het nodige krokantje. En extra voeg ik rauwe rucola op het laatst erbij voor een beetje pit.

 

De aardappelen in de stamppot bevatten complexe koolhydraten en die zorgen voor een langdurig verzadigingsgevoel.
Zelf eet ik deze stamppot niet met jus, maar je kunt er een zelfgemaakte vegetarische jus bij serveren als je dat wilt. Als het maar echte jus is uit eigen keuken, en niet uit een fles of pak!
Het is mogelijk om deze stamppot op te warmen, maar de charme van deze stamppot is dat de andijvie en rucola niet helemaal gaar is, maar net een beetje.
Daarom is invriezen geen optie voor deze stamppot (andere stamppotten waarin de groenten met de aardappelen worden gekookt, kunnen prima worden ingevroren).

Andijvie rucola stamppot met cashewnoten

 

Erbij

 

Bij deze stamppot is het ook lekker om een gehaktbal, slavinken of gestoofd vlees serveren als het niet vegetarisch hoeft te zijn.
Wil je het vegetarisch houden, bak dan blokjes gerookte tofu krokant en serveer die erbij.

 

Tips:

 

Wil jij liever een stamppot maken zonder aardappelen? Lees dan deze blog met diverse recepten hiervoor.

Probeer ook eens deze heerlijke Andijviestamppot met Spaanse gehaktballetjes en Andijviestamppot met fenegriek kaas.

In het kader van mijn anti-candida dieet heb ik dit gerecht gemaakt.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Andijvie rucola stamppot met cashewnoten: