Quiche met zuurkool, spek en brie

De winter is de tijd voor dit soort heerlijk eten. Het mooie is dat behalve van zuurkool een stamppot, ook een heerlijke quiche met zuurkool, spek en brie kunt maken.
Je kunt één grote quiche maken maar of een aantal mini quiches. Doet de combinatie van de zuurkool met de spek en brie jij ook watertanden? Zuurkool quiche….ga jij het proberen?

 

Quiche

 

Ik had gekookte wijnzuurkool gekocht en wilde daar iets anders van maken dan een stamppot. Had al heel lang het idee om het te verwerken in een quiche, maar ik kon niet vermoeden hoe lekker dit zou worden. Het is nu absoluut een favoriet bij ons thuis.
Ook al ben je niet zo gek op zuurkool, deze quiche moet je echt eens proberen!
Dit spontane experiment is absoluut geslaagd. Door het ei-roommengsel met kaas en mosterd, wordt de smaak van de zuurkool lekker zacht en niet zo zuur.

 

Zuurkool

 

In Nederland wordt er jaarlijks miljoenen kilo zuurkool geproduceerd, maar niet alles wordt hier gegeten. Een deel hiervan is bestemd voor de export. Zuurkool wordt meestal gebruikt in een stamppot, maar deze quiche met zuurkool, spek en brie komt hier zeker vaker op tafel.
Ik denk wel dat dit het lekkerst is met gekookte wijnzuurkool, maar als jij van lekkere zure zuurkool houdt, gebruik dan de ‘gewone’ zuurkool

 

Taartbodem

 

Natuurlijk kan je zelf een deeg voor de taartbodem maken, maar gemak dient de mens. Ik heb de verse ronde quiche & taartdeeg (32 cm)* van de AH gebruikt in dit recept. Hiermee maak je in no-time hartige of zoete taarten. Dit is ideaal kan ik jullie verklappen. Waarschijnlijk hebben andere supermarkten ook wel dit soort verse deeg in het assortiment. Anders gebruik je diepvries hartige taartdeeg.

Als je de taart helemaal onder in de oven bakt, dan krijg je een lekkere krokante bodem. Hierdoor hoef je de taart niet ‘blind’ te bakken.

 

Extra nodig: quichevorm van 26 cm diameter

 

 

Recept Quiche met zuurkool, spek en brie:

Quiche met zuurkool, spek en brie. De winter is de tijd voor dit soort heerlijk eten. Maak eens iets heel anders dan zuurkool stamppot.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Nederlands
Porties 3 personen

Ingrediënten
  

  • 1 rol (230 gr) taartdeeg*
  • 500 gr gekookte (wijn)zuurkool
  • 1 ui
  • 150 gr ontbijtspek
  • 1 grote appel
  • 25 gr roomboter
  • peper en zout
  • 5 eieren
  • 200 ml slagroom
  • 50 gr geraspte Emmentaler
  • 1 el Dijonmosterd
  • 150 gr brie
  • 1 el gehakte bieslook

Instructies
 

  • Laat de zuurkool goed uitlekken in een vergiet. Snijd de ui in dunne ringen en snijd de helft van het ontbijtspek in dunne reepjes. Schil de appel en snijd deze in kleine blokjes.
  • Fruit de ui en de gesneden spek aan in een grote bakpan in de boter. Voeg de appelblokjes toe en bak dit even mee. Nu gaat de zuurkool erbij, bak dit in ongeveer 5 minuten.
  • Zet het vuur dan uit en laat het mengsel iets afkoelen. Bak ondertussen de overgebleven ontbijtspek goudbruin in een droge koekenpan. Laat het uitlekken op keukenpapier.
  • Verwarm de oven voor op 200˚C en vet de quichevorm in met een beetje boter of olie.
  • Leg het deeg over de quichevorm en druk het dan in de vorm. Prik eventueel met een vork gaatje in de bodem van het deeg.
  • Klop de eieren los in een grote kom met een garde. Voeg de room erdoor en daarna de geraspte kaas, mosterd peper en zout. Giet het mengsel bij de zuurkool en meng dit door elkaar.
  • Giet het dan in de quichevorm. Snijd de brie in plakjes en verdeel dit samen met de uitgebakken spek op de quichevulling.
  • Bak de quiche ongeveer 50-55 minuten helemaal onder in de hete oven gaar en goudbruin.
  • Haal dan uit de oven en laat iets afkoelen.
  • Bestrooi de quiche eventueel met gehakte bieslook.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating