Er bestaan heel veel recepten voor een Portugese runderstoof Caçoila. Het is een pan met comfortfood, lekker suddervlees wat een paar uur op het vuur moet staan. En met een lekkere pit door de chilivlokken of Piri Piri kruiden die erin gaan. Ja die Portugezen houden wel van een beetje pit. Meestal wordt deze Caçoila van varkensschouder gemaakt, dan krijg je een soort Portugees pulled pork. Maar ik heb het van rundvlees gemaakt.
Caçoila
Caçoila (spreek het uit als: kah-soi-la) is een grote pan met comfortfood. Vlees wat urenlang heeft gesudderd in rode wijn en specerijen. Je kunt het in een pan, oven of in een slowcooker bereiden. Als het maar lang en langzaam gaart, net zo lang tot het vlees (bijna) uit elkaar valt.
Ieder Portugese familie kent zijn eigen recept, dit gaat van moeder naar dochter. Daarom bestaan er ook zoveel verschillende varianten van dit gerecht. De een gebruikt varkensvlees en de ander weer rundvlees. Ik heb runder riblappen gebruikt.
Stoofschotel
Normaal bereid ik stoofschotels door eerst het vlees aan te bakken voordat het verder gaat stoven in bouillon of wijn. Bij dit gerecht echter gaat het vlees rauw in de pan, wordt de wijn erover geschonken en dan op het vuur gezet. Breng het aan de kook en laat het daarna met de deksel op de pan heel lang stoven.
Maak een lekkere grote pan vol, de volgende dag smaakt het vlees nog beter.
Of maak van het overgebleven vlees een lekkere pastasaus. Laat het hiervoor nog iets lager garen tot je een dikke vleessaus hebt.
Je kunt het natuurlijk ook invriezen, dan heb je later nog een lekker portie van deze stoofpot.
Ben jij ook zo gek op stoofvlees? Probeer dan ook eens deze Pittige Chinese rundvlees stoofpot.
Tips:
Je kunt chilivlokken gebruiken, maar ik het piri piri kruiden gebruikt in het gerecht. Maak het zo pittig als je zelf lekker vindt.
Serveer er gekookte aardappelen, aardappelpuree of rijst bij.
Als groente zijn boontjes, broccoli, spinazie of wortelen er lekker bij.
Recept Portugese runderstoof Caçoila:
Ingredients
- 1.3 kg runder riblappen
- 1 tl Piri Piri kruiden
- 1 grote ui, in dunne ringen
- 1 bosje peterselie, gehakt
- 6 tenen knoflook
- 2 laurierblaadjes
- ½ tl all spice
- 4 kruidnagels
- 1 kaneelstokje
- 3 el roomboter
- ½ liter rode wijn
- 2 el tomatenpuree
Instructions
- Snijd de riblappen in blokjes van 4 centimeter.
- Leg in een grote stoofpan (met dikke bodem) de uiringen, peterselie, knoflook, laurierblaadjes, allspice, kruidnagels en kaneelstokjes op de bodem van de pan.
- Leg de stukken vlees hierop en verdeel de boter op het vlees.
- Meng de rode wijn met de tomatenpuree in een schenkkan en giet dit dan over het vlees.
- Zet de pan op het vuur en breng aan de kook. Zet het vuur dan laag en laat ongeveer 3-4 pruttelen tot het vlees uit elkaar valt.
- Haal halverwege het sudderen de deksel van de pan, zodat de saus kan indikken.