Deze Pompoen quiche met blauwe kaas is een recept van Yotam Ottolenghi. Ik ben groot fan van hem en vooral de manier waarop hij veel smaak geeft aan gerechten en hoe hij ingrediënten combineert. Bij dit gerecht serveert hij Geroosterde spruitjes met pomelo. Het recept hiervan kan je hier vinden.
Ik ben niet zo van het deeg zelf maken en heb daarom kant-en-klare plakjes voor hartige taartbodem gekocht en gebruikt in dit recept. Ik heb ze op elkaar gelegd en daarna met een deegroller uitgerold tot een grote ronde plak.
Het is nogal een bewerkelijk gerecht, ik heb daarom een dag tevoren de pompoen alvast geroosterd in de oven. En ook alvast de geroosterde spruitjes met pomelo bereid.
Tip:
In het recept gebruikt Yotam Membrillo. Dit is een soort gelei gemaakt van kweepeer. Ik had nog een pot kweepeer chutney staan in de koelkast en heb dit hiervoor in de plaats gebruikt.
Het recept van de kweepeer chutney* vind je hier.
Recept Pompoen Quiche met Blauwe Kaas:
Ingrediënten
- 1 pompoen
- olijfolie
- 250 gr hartige taartdeeg
- 200 gr blauwe Stilton
- 6 el kweepeer chutney*
- 3 eieren
- 150 ml slagroom
- 150 ml crème fraîche
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200˚C.
- Schil de pompoen en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Leg ze in een ovenschaal, giet er wat olijfolie over en bestrooi met peper en zout.
- Bak de blokjes in ongeveer 30-40 minuten goudbruin en beetgaar in de oven. Haal ze uit de oven en laat afkoelen.
- Rol het deeg uit tot ongeveer 3 mm dik en leg dit in een rond bakblik van 24 centimeter doorsnee. Laat het deeg iets over de randen hangen. Prik het deeg op de bodem in met een vork. Zet het bakblik dan 20 minuten in de koelkast.
- Zet de oven aan op 160˚C. Leg een vel bakpapier op het deeg in het bakblik en vul dit met bakbonen. Bak het deeg ongeveer 30-35 minuten in de oven.
- Haal de bakbonen eruit en bak nog 10 minuten tot het deeg mooi bruin geworden is. Haal uit de oven en snijd de overhangende randen eraf.
- Verhoog de oven nu tot 180˚C. Verdeel de pompoenblokjes over de bodem, verkruimel de kaas erop en lepel de kweepeer chutney ertussen.
- Mix de eieren met de slagroom en crème fraîche en peper en zout en giet dit over de pompoenblokjes. Bak de quiche 40-50 minuten gaar in de oven.
- Haal het bakblik uit de oven, laat iets afkoelen voordat je de quiche uit het bakblik haalt.
- Snijd de quiche in punten en serveer met de geroosterde spruitjes.