Polentafrieten met salie en kaas

Wil jij jezelf, vrienden en/of jouw familie verwennen, maak dan eens deze polentafrieten met salie en kaas. Helemaal niet moeilijk om te maken, kidsproof en daarnaast ook nog glutenvrij. Lekkere knapperige frieten die zacht zijn van binnen, wie wil dat niet?

 

Polenta

 

Polenta is een traditioneel gerecht gemaakt van maïsgriesmeel uit het Noorden van Italië. Behalve dit gerecht kan je van dit meel ook cakes of taarten bakken. Het voordeel is dat deze griesmeel gemaakt van maïs glutenvrij is. Ik ben gek op dit goedje en heb het daarom al bij diverse recepten gebruikt. De polenta kan je goed als vervanger van aardappelpuree gebruiken. Probeer eens deze heerlijke Polenta met pulled oats en paddenstoelen.

 

Gebruik het liefst de snelkook (instant) versie van deze maïsgriesmeel. Anders moet je het heel erg lang koken. Ik koop de polenta meestal bij een Turkse winkel. Hier koop je een groot pak voor heel weinig.

 

Voor deze frieten kan je de polenta het beste een dag van te voren koken, laten afkoelen en dan verder laten opstijven in de koelkast. Voor de frieten maak je een iets dikkere polenta, dan voor de polenta pap.
De volgende dag snijd je de polenta in frieten, haal ze nog even door het (fijnere) maïsmeel en dan kan je ze lekker krokant bakken in olie.
Breng de polenta wel goed op smaak met kruiden, kaas en flink wat peper en zout. Mocht je niet van salie* houden, gebruik dan fijngehakte rozemarijn, tijm of oregano.
De gefruite uitjes heb ik erin gedaan voor nog meer smaak.

 

Bakken in de oven

 

In plaats van te frituren, kan je de frieten ook bakken in de oven. Leg de gesneden frieten dan op een bakplaat voorzien van bakpapier. Spray er wat olie over, schuif dit in een voorverwarmde oven van 180˚C en bak ze in ongeveer 45 minuten goudbruin. Draai ze wel halverwege even om.

 

Dip erbij

 

Alhoewel de frieten met de geraspte Parmezaanse kaas al heerlijk zijn, kan je er ook nog een lekkere dip bij serveren. Deze Geroosterde pittige tomaten salsa, Ketchup zonder suiker, Pesto of Zwarte knoflook aioli zijn er wel heel verleidelijk lekker bij.

 

Tip:

 

Ik heb een cakeblik van 30 x 11 centimeter gebruikt.

 

 

Recept Polentafrieten met salie en kaas:

Polentafrieten met salie en kaas. Wil jij nou eens bijzondere frieten maken, probeer dan deze heerlijke frieten gemaakt van polenta.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Bijgerechten, Kerst, Tapas/Hapjes/Snacks, Vegetarisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 600 ml groentebouillon
  • 180 gr instant polenta
  • 50 gr oude geraspte kaas
  • 30 gr gefruite uitjes
  • 6 salieblaadjes*
  • peper en zout
  • 3 el (fijne) polenta
  • Olie om in te bakken
  • Parmezaanse kaas

Instructies
 

  • Breng de bouillon aan de kook in een grote pan. Zet het vuur lager en meng met een houten spatel de polenta erdoor.
  • Zet het vuur op de laagste stand en kook het al roerend ongeveer 10 minuten tot er een dikke polenta is ontstaan.
  • Voeg nu de geraspte kaas, fijn gehakte kruiden, gefruite uitjes en flink wat peper en zout toe. Meng dit door de polenta en zet het vuur uit.
  • Vet een cakeblik in met olie en stort de polenta hierin. Druk het goed aan met je handen of een spatel. Laat het helemaal afkoelen, voordat je het afgedekt in de koelkast zet (minimaal twee uur).
  • Frieten maken: Stort de polenta uit het blik op een snijplank. Snijd er 2 centimeter dikke plakken van en snijd deze weer doormidden.
  • Haal ze door het maismeel zodat ze rondom bedekt zijn (dit hoeft niet als je ze in de oven gaat bakken).
  • Verhit een laag (zonnebloem)olie in een koekenpan of bak ze in een frituurpan op 180˚C. Bak de frieten in ongeveer 2 minuten per kant krokant en goudbruin.
  • Schep ze eruit en laat ze uitlekken op keukenpapier (bak er niet teveel tegelijk).
  • Serveer de frieten in een schaal of op een bord en rasp er de Parmezaanse kaas over.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating