Plaattaart met Knolselderij en gepofte Knoflook

Deze plaattaart met knolselderij en gepofte knoflook is wederom een heerlijk gerecht uit onze vegetarische maand januari. Ik maak elk jaar 31 (!) andere vegetarische gerechten en probeer daar zoveel mogelijk de groenten van het seizoen te gebruiken. Dit zijn stoere winterse groenten zoals deze knolselderij.

Knolselderij

Knolselderij gebruiken we eigenlijk alleen maar in de erwtensoep, maar wist je dat je nog veel meer lekkere gerechten met deze robuuste knol kunt maken? Je kunt er bijvoorbeeld een heerlijke puree van maken die je gebruikt in plaats van aardappelpuree. Zo heb ik een bijzonder recept hiervoor: Miso wortelen met knolselderijpuree en groene chutney.
Of wat dacht je van een soep gemaakt van knolselderij of een salade. Zo is de Remoulade een goede voorbeeld van een salade gemaakt van knolselderij. Check de site op nog veel meer knolselderijrecepten.

Tips:

  • Het is wel belangrijk dat je de bladerdeeg bodem eerst even voorbakt in de oven. Anders krijg je een kleddernatte bodem en dan wil je niet.
  • Schrik niet; er gaat een hele bol knoflook in. Een in de oven gepofte bol weliswaar, deze is een stuk milder van smaak. Hoe je knoflook in een oven poft, kan je hier lezen. Probeer het eens.

 

Recept Plaattaart met Knolselderij en gepofte Knoflook:

 

Plaattaart met knolselderij en gepofte knoflook. deze Plaattaart met knolselderij en gepofte knoflook is een heerlijk winters vegetarisch gerecht.
Voorbereidingstijd 13 minuten
Bereidingstijd 37 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Hoofdgerechten, Lunch, Vegetarisch
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 knolselderij
  • 2 eieren, geklopt
  • 100 ml crème fraîche
  • 1 el Dijon mosterd
  • 1 bol gepofte knoflook*
  • 200 gr Emmentaler, geraspt
  • 6 takken tijm
  • 15 salieblaadjes
  • peper en zout
  • 1 rol (270 gr) vers bladerdeeg

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Schil de knolselderij en snijd de knol in 1 cm blokjes. Je hebt ongeveer 500 gram nodig.
  • Kook de knolselderijblokjes ongeveer 5-7 minuten tot ze beetgaar zijn.
  • Rol ondertussen het bladerdeeg uit en leg dit op de bakplaat. Snijd het deeg 1 centimeter van de rand in en prik gaatjes in de bodem. Bestrijk de rand met het geklopte ei en zet de plaat in de oven. Bak 10 minuten.
  • Giet de knolselderij af en laat goed uitlekken. Meng in een grote kom de geklutste eieren met de crème fraîche en mosterd. Meng hierdoor de gepofte knoflook, geraspte kaas, mosterd en tijmblaadjes.
  • Voeg de knolselderijblokjes erbij en meng dit er voorzichtig door. Haal de bladerdeegbodem uit de oven. Druk met een lepel het binnenste gedeelte weer iets plat en lepel het knolselderijmengsel hierop.
  • Bestrooi met salieblaadjes en zet de plaat weer in de oven. Bak de taart nog ongeveer 20 minuten in de hete oven tot de vulling gestold en goudbruin is.
  • Serveer er een lekkere groene salade bij.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating